Patas Maymunu: Olağanüstü Bir Primat

Patas maymununu herkes bilmese de bu hayvanlar gerçekten olağanüstüdür.
Patas Maymunu: Olağanüstü Bir Primat
Eugenio Fernández Suárez

Yazan ve doğrulayan ıslak Eugenio Fernández Suárez.

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Primat hayvan grupları arasında tüm dünyada bir biyoçeşitlilik vardır. Bu sebeple daha önce duymadığınız ya da daha önce hiç araştırılmamış hayvanlara denk gelmek çok da anormal değildir. Bilinmeyen Afrikan primatlarının bir tanesine de patas maymunu örnek verilebilir.

Bu türe dair çok fazla araştırma yoktur. Güney Sahra’daki birkaç ülkede yaşamaktadırlar. D ış görünüşleri ve biyolojileri son derece gariptir.

Patas maymunu: Karakteristik özellikleri

Patas maymunlarında da diğer birçok memeli hayvan gibi, eşeysel dimorfizm görülür. İlk olarak, erkekleri dişilerden daha geniş ve bazen iki katı büyüklüktedir. Yetişkin erkekleri 12 kg ağırlığında ve 71 cm uzunluğundayken; dişiler ortalama 6 kg civarında ve 48 cm uzunluğundadır.

Patas maymunlarının özellikle diğer primatlara kıyasla, çok uzun uzuvları vardır. Dünyanın en hızlı primatı olan patas maymunları, hızlı koşabilmek için bu uzuvlara ihtiyaç duyar.

Genelde kırmızımsı renkteki tüyleri ve ön taraftaki beyaz tüyleri ile bilinirler. Erkeklerde ise ilginç bir görünüş sağlayan büyük bıyıklar bulunur.

dalga oturan patas maymunu

Davranış

Patas maymunları karada yaşayan gündüzcü hayvanlardır. Harika birer tırmanıcı olmalarına rağmen, genelde bu türün üyelerine zeminde rastlarsınız. Çok hızlı oldukları için ana kaçış mekanizmaları koşmaktır. En hızlı primat olmaları sayesinde çita gibi avcılardan bile kurtulabilirler.

Patas maymun grubu genelde 20-50 kişilik gruplardan oluşur. Kabaca 32 km’lik alan içinde dolaşırlar. Patas maymun grupları genelde bir erkek ve birden fazla dişiden oluşmaktadır. Ancak çiftleşme sezonunda başka erkekler de katılabilir. Birden fazla erkeğin olduğu gruplar da bulunmaktadır.

Bu primat türü hepçildir ve akasya ağaçlarından beslenmektedir. Diyetlerinin en büyük bölümünü oluşturan ağaçların neredeyse her bölümünü yiyebilirler. Ayrıca kuşları, eklembacaklıları ve birçok kaktüs türünü yiyebilirler.

Bu küçük primat türlerinin küçük ön kesici dişleri vardır. Yani, büyük sert yiyeceklerden ve çekirdekli meyvelerden uzak duracaklardır.

ayakta duran maymunu

Yaşam alanı

Patas maymunları balta girmemiş ormanlardan çok uzaklarda, kuru bölgelerde yaşamaktadırlar. Genelde savanlarda büyük akasya ağaçlarında ve bazı durumlarda yarı kurak bölgelerde yaşarlar. Patas maymunları deniz seviyesi yakınlarında yaşarlar, ancak 1 km yükseklikteki bölgelerde de bu hayvanlara rastlanabilir.

Bu primatın yaşadığı ülkeler arasında Senegal, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Tanzanya, Sudan, Kongo Cumhuriyeti, Uganda ve Kenya vardır.

Nesli tehlike altında değildir ve Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) risk olmadığını söylemektedir. Bununla birlikte, yaşam alanlarının azalmasından dolayı nüfusları giderek azalmaktadır.

Tarımsal ürünleri tükettikleri için bu hayvanlar sık sık avlanılmaktadır. Bazı insanlar da bu hayvanların etinin cüzzamı tedavi ettiğine inanmaktadır. Bu tabii ki doğru değildir. Tanzanya’da yaşayan alt türleri en çok risk altındadır. Nüfusları geçtiğimiz son 20 yılda 3’te 1 oranda azalmıştır.

Patas maymunları, çok fazla insan tarafından duyulmayan harika hayvanlardır.

İlginizi çekebilir ...
Afrika Yeşil Maymunu ve Drone Uyarı Sistemleri
My Animals
sayfasında okuyun My Animals
Afrika Yeşil Maymunu ve Drone Uyarı Sistemleri

Afrika yeşil maymunu sade ve az bilinen primatlardır. Yeni bir araştırma, bu hayvanların anti drone sistemine nasıl sahip olduklarını ortaya çıkarm...



  • Hall, K. R. (1966). Behaviour and ecology of the wild patas monkey, Erythrocebus patas, in Uganda. Journal of Zoology148(1), 15-87.

Benim Hayvanlarım sayfasındaki içerikler bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Bir profesyonelin teşhis, tavsiye veya tedavisinin yerine geçemezler. Şüphe ya da endişe duyduğunuz herhangi bir durumda, güvenilir bir uzmana danışmak en iyisidir.