Tropik Bir Kuş: Rufous Vented Çaçalaka

11 Mayıs, 2020
Rufous vented çaçalaka kuşu Kolombiya, Venezuela ve Trinidad ile Tobago'ya özgü tropik bir kuş türüdür. Sıradan tüyleri ve güçlü bir sesi vardır. Bu türler tohumların dağılmasına katkıda bulunur ve bu nedenle ormanın yenilenmesine katkıda bulunurlar.
 

Rufous vented çaçalaka (Ortalis ruficauda), tavukgiller takımına ait tropik bir kuş türüdür. Bu türler, 50 türü içeren ve megapodlarla akraba olan Cracidae familyasından eski bir kuş grubunun üyesidir. Höyük inşaatçıları olarak da bilinen Megapode’lar Avusturalyalıdır.

Tropik bir kuş: Rufous vented çaçalaka

Rufous vented çaçalaka sadece Amerika kıtasında yaşamaktadır. Kuzeydoğu Kolombiya ve Kuzey Venezuela da dahil olmak üzere neotropik bölgelere özgüdür. Bu türü, ülkenin ulusal kuşlarından olan Trinidad ve Tobago adalarında da bulabilirsiniz.

Yaşam alanı

Rufous vented çaçalaka daha önce de belirttiğimiz gibi Trinidad ve Tobago’nın, Kuzeydoğu Kolombiya’nın ve Kuzey Venezuela’nın daha kuru ve aşağıdaki ormanlarında, yaprak döken çalılarda yaşamaktadır.

Venezuela’da, çaçalakalar, genellikle nemli ormanların derinliklerinde yaşamaz. Aksine, tropiklerin en kurak bölgelerinde bulunan çalıları tercih ederler.

Fiziksel özellikleri

Boyut ve görünüş olarak, tropik bir kuş olan çaçalakalar tavuklara ve sülünlere benzer. Küçük kafaları, uzun boyunları ve uzun, güçlü bacakları ve oldukça uzun kuyruğu olan bir vücuda sahiptirler. Dahası, düşük ve yankılanan ses üretirler.

Bu tür opak ve sıradan tüylere sahiptir. Baskın renkleri gri, kahverengi ve siyah olduğu için kendisini dallar ve zemin arasında gizleyebilir. Bu türün dişileri de vücutlarının bir kısmı açık kahverengi olan koyu kahverengi bir morfolojiye sahiptir.

tropik çaçalaka
 

Tropik bir kuş: çaçalakanın alışkanlıkları

Çaçalaka genellikle gündüz kuşlarıdır. En çok güneşin doğuşundan önceki saatlerde aktiftirler, bu zamanlarda yüksek sesli çağrıda bulunurlar.

Bu kuşlar yuvalarını ağaçlara yapmayı tercih ederler. Çoğunlukla meyve ve çim ile beslenirler. Ayrıca yumuşak meyveler, çekirdekler, çiçekler ve yapraklar ile de beslenebilirler. Meyve yeme alışkanlıkları sayesinde, bu kuşlar tohumların yayılmasında büyük rol oynar. Bu sebeple, ormanların kendilerini yenilemesi için katkıda bulunurlar.

Son araştırmalar rufous vented çaçalakaları, ormanların hayatta kalması için hayati öneme sahip kuşlar olarak belirlemiştir. Dahası, sosyal bir türdür ve 4 ila 10 kuşluk gruplar halinde yiyecek aramak için toplanırlar.

Rufous vented çaçalaka, günün en sıcak saatlerinde dinlenme eğilimindedir. Tabii ki, dinlenmeyi ağaçlarda gerçekleştirirler. Aynı zamanda, toz banyosu yaparlar; uzmanlar bu davranışı dış parazitlerden kurtulmak için yaptıklarını düşünmektedir. Bununla birlikte, çiftleşmek için eş arıyor da olabilirler.

Üreme

Bu kuşların tek eşli olduklarını, yani yaşamları boyunca tek bir eş ile zaman geçirdiklerini belirtmek gerekir. Dahası, ağaçlara yaptıkları yuvanın yapım aşamasına hem dişi hem erkek katkıda bulunur. Üreme döneminde, bu kuşlar bölgesel davranabilir.

Genel olarak dişiler kendi başlarına kuluçkasına yatacakları iki beyaz yumurta yumurtlayabilir. Yavrular doğduğunda tırmanma ve yuvalarına saklanma içgüdüsü ile doğarlar. Yumurtadan çıktıktan birkaç gün sonra, uçmaya başlarlar.

 
tropik bir kuş türü

Birçok çaçalaka türü yüksek sesler çıkartırlar. Çağrılarının birkaç kilometre öteden duyulmasını garanti edebilecek çok geniş bir trakeaya sahiptir. 

Genel olarak rufous vented çaçalaka sürüleri yüksek sesli çağrılarını koro halinde yaparlar. Şakımaları arasında bağırmak, vaklamak ve karga gibi ötmek gibi farklı formlar yer alır.

Rufous vented çaçalakanın korunma durumu

Geleneksel olarak, Cracidae familyasının üyeleri, neotropiklerin kırsal köylerinde avcılar tarafından avlanmaktadır. Bunun sebebi, diğer orman kuşlarına göre daha büyük olmalarından kaynaklanmaktadır. Aynı zamanda, doğal yaşam alanları olan ormanların azalması, Latin Amerika’daki yerli Cracidae nüfusunun hızla azalmasına neden olmuştur.

Bu türün korunmasını destekleyen faktörlerden biri, ekoturizm endüstrisinde önemli bir tür haline gelmesi olabilir.

 
  • Rufous-vented Chachalaca (Ortalis ruficauda), In Neotropical Birds Online (T. S. Schulenberg, Editor). Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, NY, USA. retrieved from Neotropical Birds Online: https://neotropical.birds.cornell.edu/Species-Account/nb/species/ruvcha1
  • BirdLife International (2020) Species factsheetOrtalis ruficauda. Downloaded from http://www.birdlife.org on 14/02/2020.
  • Restall, R., Rodner, C. y Lentino, M. (2006). Birds of Northern South America. EE.UU.: Yale University Press.
  • Brooks D. y Fuller R. (2006). Biología y Conservación de Crácidos . En Conserving Cracids: the most Threatened Family of Birds in the Americas (pp. 11-26). Houston, tx: Misc. Publ. Houston Mus. Nat. Sci., N.o 6.
  • Mieres-Bastidas, L., Gómez, A.,  Araujo-Quintero, A., Angulo-Pérez, M., Salazar, L., Canelones-David, K.,Pérez-Pérez, A. (2016). Estado de conservación de aves y mamíferos en agrosistemas de la cuenca del río Las Marías, estado Portuguesa, Venezuela. Avances de Investigación en Medicina Veterinaria y Producción Animal. 131.