Kral Akbaba: Habitatı ve Özellikleri

Kral akbabası, vahşi doğadaki davranışlarının çoğu hala bilinmeyen, Güney Amerika'nın görkemli bir kuşudur. Bu muhteşem hayvan hakkında tüm merak edilenleri öğrenmek için okumaya devam edin.
Kral Akbaba: Habitatı ve Özellikleri

Son Güncelleme: 17 Kasım, 2021

Kral akbaba ( Sarcoramphus papa ) Cathartidae familyasına ait 7 Amerikan türü içeren Yeni Dünya akbabalarından biridir. İkonik bir kuş olmasına rağmen, davranışları hakkında fazla bir şey bilmiyoruz.

Bu kuş, beyaz tüyleri ve güzel kafa rengi ile diğer akbabalardan ayrılır. Bu güzel tür hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, okumaya devam etmenizi öneririz.

Kral akbabanın yaşam alanı

Kral akbaba, Meksika’dan kuzey Arjantin’e kadar Amerika kıtasına dağılmıştır. Genellikle tropik ova ormanlarında veya bu olmazsa, bu ormanların yakınındaki savanlarda ve otlaklarda yaşar.

Diğer akbabaların aksine çok su içmeleri gerektiğinden ve aynı zamanda tüylerini tımarlamak için kullandıklarından, su yollarıyla yakından bağlantılıdırlar. Bu nedenle her zaman nehir yataklarına veya göllere yakın olurlar. Faaliyetlerini deniz seviyesinden 1.200 metreye (yaklaşık 4000 fit) kadar olan alanlarda yürütürler ve tam yaşam alanları bilinmemekle birlikte uzmanlar ağaç tepelerini dinlenmek için kullandıklarına inanırlar.

kral akbabası

Fiziksel özellikleri

Kral akbaba, muhteşem rengiyle diğerlerinden farklıdır. Çoğunlukla beyaz tüyleri vardır (yetişkin olduğunda), kanatlarında ve kuyruğunda siyah uçlar bulunur. Olgun örnekler, açık kanatlarla 200 santimetreye (6,5 fit) kadar kanat açıklığına ve toplam 70 ila 80 santimetre (2,3 ila 2,6 fit) uzunluğa ulaşabilir.

Başlarında tüyleri yoktur, bu da tüylerin yiyecek kalıntıları ile lekelenmemesini sağlar, böylece hastalıklardan kaçınır. Ayrıca parlak rengiyle dikkat çeker. Bu kuşun gagasının çevresinde caruncles ve etli kırmızı ve turuncu papillalar vardır. İris beyazdır ve kırmızı bir yörünge halkası vardır.

Cathartiformes grubu içinde, diğer akbabalardan daha güçlü olan gagasıyla öne çıkar. Bacakları siyahtır, pençeleri çok gelişmiş değildir. Yavruların kahverengi tüyleri vardır ve yetişkin tüyleri altıncı yıllarında ortaya çıkar.

Erkekler ve dişiler pratik olarak ayırt edilemez olduğundan, bu türdeki cinsel dimorfizm minimaldir.

Tür davranışı

Kral akbabanın vahşi doğadaki davranışları hakkında pek bir şey bilinmiyor. Yalnız hayvanlar olarak bilinirler ve büyük gruplar halinde toplanmazlar. Öte yandan göçmen kuşlar değildirler ve yıl boyunca aynı bölgede kalırlar.

Yetişkin örnekler, zamanlarının çoğunu fark edilmeden, ağaç tepelerinde veya uçarak yiyecek arayarak geçirme eğilimindedir. Büyük kuşlar oldukları için süzülmek için hava akımlarına ihtiyaç duyarlar ve uçarken pratik olarak kanatlarını hareket ettirmezler.

Çok saldırgan akbabalar değiller, olası bir kavgayla karşılaştıklarında geri çekilme eğilimindeler. Ayrıca bu kuşların bacaklarında dışkılamadan oluşan ve aktif olarak soğumaya ve ısıyı düzenlemeye yarayan bir mekanizma olan ürohidrozis yapabilmeleri için su yollarına yakın olmaları gerektiği unutulmamalıdır. Bu mekanizma, sıvıların buharlaşma kapasitesini kullandıkları için memelilerin terine benzer.

Kral akbaba’nın beslemesi

Akrabalarının çoğunun aksine, kral akbabanın iyi bir koku alma duyusu yoktur. Yiyecek aramak için, bir cesedin yerini gösterecek diğer leş yiyicileri arayarak, görüşle yönlendirilir. Bu küçük kuşların birçoğunun, fark edilmelerini kolaylaştırmak için güneşte parlayan tüyleri vardır.

Bir leş bulduklarında, kral akbabanın hayvanların sert derisini açabilen çok daha güçlü bir gagası olduğu için diğer kuşlar uzaklaşır. İskelet ve sert doku bölgeleri gibi en sert kısımları yemeye meyillidir ve bu nedenle ayrışma süreçlerinde önemli kuşlardır.

Buna ek olarak, araştırmalarda, neredeyse tamamen çöpçü bir diyete sahip olmalarına rağmen, bazı canlı avları avladıkları ve meyve ile besledikleri de görülmüştür. Bu kuşlar ara sıra moriche palmiyesinin ( Mauritia flexuosa) ve guarumo’nun ( C. insignis) meyveleriyle beslenir.

Kral akbabanın çoğaltılması

Kral akbabanın vahşi doğada üreme davranışı hakkında çok az şey biliniyor. Bildiğimiz tek şey, bu hayvanların ağaç oyuklarında, kayalık duvarlarda veya zemin seviyesindeki çalılarda yerleştikleri ve kendi başlarına yuva yapmadıklarıdır. Genellikle tek bir yumurta bırakırlar ve kuluçka her iki ebeveyn tarafından gerçekleştirilir.

Öte yandan, uzmanlar onların tek eşli hayvanlar olduklarına inanıyorlar ve esaret altında dişi ve erkeğin birlikte nefes nefese ve horlama sesleri çıkardığı ayrıntılı bir kur yapıyorlar. Yumurta genellikle 60 günlük bir kuluçka süresine sahiptir ve yavru doğduktan sonra her iki ebeveyn de onu besler.

Yavru ince tüy ile kaplı olarak doğar ve 3 ayda tamamen tüylü hale gelir. Büyüdükçe, civcivler yuvadan gittikçe uzaklaşır ve 18 aylıkken yetişkin tüylerini geliştirmeye başlar. Büyümelerini tamamlayana kadar genellikle ebeveynlerine yakındırlar.

Koruma durumu

Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) tarafından Değerlendirilen Türlerin Kırmızı Listesine göre , kral akbaba “en az endişe verici” statüsüne sahiptir. Şimdi, coğrafi bölgeye bağlı olarak, Meksika bölgesinde olduğu gibi yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olabilir.

Bu türe yönelik başlıca tehditler, habitat bozulması ve parçalanması, zehirli maddelerle bağlı (yemlerle, kurşun yutarak veya zirai kimyasallarla) zehirlenme ve elektrik hatları ve rüzgar santralleri ile çarpışmalardır. Nüfus eğilimleri azaldığı için ne pahasına olursa olsun onlara bakmak gerekiyor.

Artık bu kuşlar hakkında biraz daha fazla şey bildiğimize göre, cesetleri ortadan kaldırarak hastalıkların yayılmasını önledikleri ve organik maddelerin çevreye yeniden sirkülasyonunu sağladıkları için ekosistemlerde oynadıkları rolü hatırlamak önemlidir. Gelecekte özel koruma planları oluşturmak için bu tür hakkında daha fazla bilgi edinmemiz gerekecek. İlginizi çekebilir ...

Sakallı Akbaba: Özellikleri ve Merakları
My Animals
sayfasında okuyun My Animals
Sakallı Akbaba: Özellikleri ve Merakları

Sakallı akbaba, insanların hem korktuğu hem de hayran olduğu kuşlardan biridir. Ama onlar hakkında ne biliyoruz? Yazıyı okumaya devam edin.



  • Villegas-Retana, S. A. (2015). Nuevas observaciones sobre la dieta del Zopilote Rey (Sarcoramphus papa) e Ibis Verde (Mesembrinibiscayennensis), Suerre, Costa Rica. Zeledonia19(2), 120-124.

  • Hidalgo-Mihart, M., Contreras-Moreno, F. M., & Pérez-Solano, L. A. (2012). Registros de zopilote rey (Sarcoramphus papa) en el área de Laguna de Términos, Campeche, México. Huitzil, 13(2), 151-155.

  • Oliver, J. I., & Olivera, L. M. I. (2011). Biología y estado de conservación del Cóndor de Selva Sarcoramphus papa Linnaeus, 1758 (Cathartiformes: Cathartidae). Biotempo11, 17-35.