Uçamayan Kivi Kuşu ile Tanışın

· 21 Şubat 2019

Okyanusya faunası genellikle tuhaf olarak nitelendirilir. İşte bu tuhaf hayvanlardan biri de uçamayan bir kuş olan kivi kuşu. Bu kuşun adeta bir kürk mantoya benzeyen tüyleri var. Ayrıca bıyıkları vardır. Kuyruğu ise yoktur. Uzun ve ince gagasının hemen ucunda burun deliklerini görebilirsiniz.

Yeni Zelanda’nın Ulusal Hayvanı Kivi Kuşu

Adı bize kivi meyvesini hatırlatsa da, bu uçamayan kuş Yeni Zelanda’nın ulusal kuşu ilan edildi.

Kivi kuşu, Yeni Zelanda’ya özgü yaygın bir tür ve binlerce yıldır bu topraklarda yaşamakta. Ne var ki bazı çalışmalar, küçük boylarına rağmen kivi kuşunun, Madagaskar’a özgü soyu tükenmiş dev fil kuşuyla akraba olduğunu gösteriyor.

Belki de insanların Okyanusya’ya ulaşmasına kadar bu bölgede -yarasalar hariç- memelilerin bulunmaması ve gezegenin bu kısmının yalıtılmış kalması bu hayvanın bu kadar tuhaf özelliklere sahip olmasına neden olmuştur. Bu nedenle, kivi kuşu onu avlamak isteyen yırtıcılar olmadığından milyonlarca yıl boyunca karada yaşamaya adapte oldu.

Yeni Zelanda’nın ulusal kuşu kabul edilen ve uçamayan bir kuş olan kivi kuşu ile tanışın.

Kivi Kuşu memeli değildir ama…

Apterygidae (“kanatsız” anlamına gelir) ailesinin bir üyesi olan kivi, koşucu kuşlar sınıfındadır. Bu sınıfta büyüklüğü ve tüy rengi bakımından farklılık gösteren beş tür bulunmaktadır. Boyları 25 ile 45 cm ve ağırlıkları 1,3 ile 3,3 kilogram arasında değişmektedir. Ayrıca dişiler erkeklerden daha büyüktür.

Ayrıca ratite yani uçamayan kuşlar grubundaki tüm kuşlar gibi düz bir sternuma sahiptir. Bu nedenle, bu kuşlar uçmalarını mümkün kılacak kaslı yapıya sahip değildir. İnsanlar kivi kuşlarının kanatsız olduğunu düşünse de aslında kanatları vardır. Ama bu kanatlar çok küçüktür.

kivi kuşu ve özellikleri

Yaklaşık üç cm uzunluğundaki kanatları vücutlarına bitişik olduğundan ilk bakışta fark edilmesi zordur.

Öte yandan, çok güçlü ve kaslı olan bacakları vücut ağırlığının üçte birini oluşturur. Kivi kuşunun kemik iliği vardır zira uçmak için hafif bir iskelete ihtiyacı yoktur. Çok hızlı koşmalarına yardımcı olan dolgulu dört pençesi vardır.

Ayrıca kendilerini korumak veya kavga etmek için güçlü bir silah olarak bacaklarını kullanılabilirler. Her ne kadar bazı insanlar onları çekingen ve kırılgan olarak görse de, bu kuşlar bölgelerini çok sahiplenir ve saldırgandır.

Uçamayan kuş, kivi hakkında daha fazla bilgi

Kivi kuşu ile ilgili başka bir garip gerçek, kanatlı akrabalarının çoğundan daha düşük olan vücut ısısıdır. 37 derece civarındaki vücut ısısı memelilere daha yakındır.

Belki de bir gece hayvanı olması nedeniyle, koku alma duyusu ile yüzü ve gagasının alt kısmındaki kedilerinkine benzeyen bıyıklarına büyük ölçüde bağlıdır. Garip bir şekilde, çoğu kuş için görme duyusu çok önemliyken kivi bıyıklarını kullanmaktadır. Muhtemelen, bu durum karanlıkta dolaşmasını kolaylaştırıyor.

Ayrıca oldukça gelişmiş bir işitme duyusu ve çok görünür kulakları vardır. Öte yandan, tüylerinin “kıllı” görünümü, filament eksikliğinden kaynaklanır.

Aynı şekilde, tüyleri üzerindeki farklı desenler, bu kuşların yaşam alanlarına iyi bir şekilde kamufle olmalarını sağlar. Böylece yırtıcı kuşlardan korunabilirler.

kivi kuşunun beslenmesi
Kocaman Yumurtalar Bırakan Tek Eşli Kuşlar

Bu hayvan civcivlerini yumurtlama ve yetiştirmesi konusunda da gariptir. Kuşların çoğunda bir yumurtalık varken kivide ise iki yumurtalık vardır. Dişi genellikle bir tek ve kocaman bir yumurta bırakır. En fazla iki yumurta yumurtlar ve bunların büyüklüğü vücudunun% 20’sine eşittir.

Erkek kuş, genellikle yumurtayı yaklaşık 10 hafta kuluçkaya bırakır. Sonunda yumurtadan tüylü bir civciv çıkar. Yumurtadan çıkar çıkmaz kivi civcivleri kendilerini nasıl savunulacaklarını bilirler. Yuvada bir haftadan fazla kalmazlar. Ebeveynleri civcivleri ara sıra besler zira yumurtaları beslenmeleri için gerekli besinleri sağlar.

Kivi tek eşli bir kuştur, yani kivi çiftleri ömür boyu birbirleriyle kalırlar. Yuvalarını, güçlü pençeleriyle kazdıkları inlerde yaparlar.

Yaşam Alanı ve Beslenmesi

Kivi çeşitli habitatlarda yaşayabilir. Mesela, karla kaplı dağlarda, kıyı kumullarında, yosun kaplı ormanlarda ve hatta otlaklarda yaşayabilir. Bütün bu yerlere gittiğinizde geceleri şakıyan kivi kuşlarını işitebilirsiniz.

kivi kuşunun yaşam alanı

Genellikle kivi kuşlarını gündüzleri göremezsiniz.Bunun nedeni havadaki yırtıcı kuşlardan saklanmaları değil yedikleri omurgasız hayvanların geceleri toprağın yüzeyine daha yakın olmasıdır.

Her halükarda solucanları, meyveleri, tohumları, yaprakları ve bazı böcekleri yiyen omnivor bir kuştur.

Kivi Kuşunun Soyu Tükenme Tehlikesinde

Kivi kuşları, 10 ila 15 yıl arasında yaşar.Ne var ki, günümüzde bu kuşlar yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Neyse ki, onları korumak için gittikçe daha fazla alan oluşturuluyor .

Bununla birlikte, insan adaları doldurup farklı türden memeliler getirdiğinden, bu kuşları avlayan hayvan sayısı da artmıştır. Dolayısıyla, kartalların ve şahinlerin yanı sıra, kediler, dağ gelincikleri ve hatta köpekler, bu kuşları avlıyor. Doğal yaşam alanlarının tahrip edilmesi de hayatta kalmalarını etkiliyor.

Kivi avlayan hayvanların kontrol edildiği bölgelerde, civcivlerin yarısı hayatta kalmaktadır. Bu alanların dışında ise, bu kuşların% 95’i henüz üreme yaşına gelmeden ölüyor.