Dev Su Samuru Hakkında Bilgiler

18 Kasım 2019
Dev su samuru, büyüleyici bir hayvandır. Kendi türüyle oldukça sosyal olsa da, kendisini yırtıcılara karşı savunmak söz konusu olduğunda oldukça korkunçtur. Ne yazık ki, bu hayvan yasa dışı avlanma ve insan faaliyetlerinin yaşam alanlarını azaltması nedeniyle nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya.

Dev su samuru, Amazon’da yaşayan Mustelidae ailesinin Carnivora sınıfına mensup bir memeli türüdür. Bilimsel adı Pteronura brasiliensis’tir ve bu cins içindeki tek türdür. Ayrıca, bilinen iki alt tür vardır: P. b. Brasiliensis ve P. b. Paraguensis.

Dev su samuru ayrıca su jaguarı, nehir kurdu ve su köpeği olarak da bilinir. Brezilya’da ariraí veya ariranha; Uruguay’da kurt bağı; Arjantin’de kurt, boğan veya Ariray, Paraguay’da Lobope olarak anılır. Pteronura cinsinin adı eski Yunanca ‘pteron’ (kuş tüyü veya kanat) ve ‘ura’ (kuyruk) kelimelerinden gelir ve kanada benzeyen kuyruğunun karakteristik şeklini belirtir.

Dağılımı ve yaşam alanı

Alt türler P. b. Brasiliensis, Güney Amerika’nın kuzeyine, Guianas da dahil olmak üzere Orinoco havzaları ve Amazon nehirleri arasında dağılmıştır. Ek olarak, alt türler P. b. Paraguensis, Güney Konisi’nin her yerine dağılmıştır ve Paraguay, Uruguay, Güney Brezilya ve Kuzey Arjantin bölgelerinde bulunur.

Temelde, dev su samuru tatlı su nehirleri ve mevsimsel olarak su basan akarsularda yaşar. Yaşadıkları diğer su habitatları arasında tatlı su kaynakları ve daimi göller bulunur. Bu nedenle yaşam alanı seçiminde iki faktör rol oynamaktadır:

  1. Sığ su bölgeleri ve düşük eğimli kıyıların varlığı ile ilişkili gibi görünen yiyecek miktarı.
  2. Yoğun bitki örtüsü ve en sevdikleri avlanma yerlerine doğrudan erişim.

Yuvalarını, günlük rutinleri esnasında korundukları, nehirlere bitişik alanlarda inşa ederler. Ayrıca su samurları, yerleşim yerlerini inşa etmek için bazı alanları temizlerler. Bu alanların boyutu, 30 metre uzunluğa ve 15 metre genişliğe ulaşabilir. Bu alanları koku bezleri, idrar ve dışkı ile işaretlerler.

dev su samurları

Dev su samuru: Fiziksel özellikleri

Dev su samuru, porsuklar arasında en ağır olmasa da en uzun türdür. Yetişkin erkekler 150 – 180 cm uzunluğunda ve 30 – 40 kilo ağırlığında, dişiler ise 150 ila 165 santim uzunluğunda ve 20 ila 25 kg ağırlığındadır.

Su samurları arasında, dev su samuru en kısa kürke sahiptir ve renkleri vücudunun bölümüne göre açık kahverengiyle koyu kahverengiye arasında değişir. Bununla birlikte, bazıları kırmızımsı veya koyu sarı renkte olabilir.

Ayrıca kılları oldukça yoğundur. Bu, yalnızca dış kıl tabakasının ıslanmasını sağlayan evrimsel bir özelliktir. Benzer şekilde, bu dış katman yaklaşık 8,5 mm kalınlığındadır, kabaca iç katmanın genişliğinin iki katıdır.

Ayrıca, dev su samurlarının boynunda beyazımsı-beyaz arasında değişen bir leke bulunur. İlginç bir şekilde, söz konusu noktanın şekli her dev su samurunda farklıdır.

Oldukça kısa olan burunları yüzlerine oval bir şekil verir. Kulakları küçük ve yuvarlaktır ve çok hassas bıyıkları vardır.

Bu bıyıklar, su basıncı ve akıntılardaki değişiklikleri tespit etmelerini ve avlarının yerini anlamalarını kolaylaştırır. Benzer şekilde, bacakları kalındır ve keskin pençeleri bulunan büyük perdeli ayaklara sahiptir.

Su hayvanları

Bacaklarında suda yüzmelerini, manevra yapmalarını ve kendilerini itmelerini sağlayan ağlar bulunur. Ayrıca, daha hızlı yüzmek istediklerinde güçlü kuyruklarını kullanırlar. Görüldüğü gibi, bu canlılar sucul hayata çok iyi adapte olmuşlardır. Öyle ki, su altındayken nefeslerini sekiz dakikaya kadar tutabilirler.

Dev su samuru, sadece gündüzleri aktiftir. Görüşleri oldukça keskindir ve sadece avlanmalarına değil, aynı zamanda potansiyel avcıları tespit etmelerine de yardımcı olur.

Diğer su samuru türleri hem karada hem de suda, normal veya hafif miyop görüşe sahip olduklarından, bu özellik dev su samurunda belirgindir. Duymalarına gelince, oldukça güçlüdür ve koku alma duyuları da gelişmiştir.

Dev su samuru: Davranışları

Dev su samuru, büyük aile grupları halinde yaşayan oldukça sosyal bir hayvandır. Bu gruplar genellikle üç ila sekiz üyeye sahiptir ve bu sayı toplamda 20 bireye kadar çıkabilir. Birlikte uyuyan, oynayan, seyahat eden ve yiyen su samuru aileleri güçlü bir bağa sahiptir.

dev su samurları

Ancak, davetsiz misafirlere karşı savunmaları işbirlikçi gibi görünse de, kendi aralarında saldırgan davranışlar vardır. İşin saldırganlık kısmıyla genelde yetişkin erkekler ilgilenirken, alfa dişiler bazen gözetleme grupları oluşturur.

Beslenme alışkanlıkları

Çevrelerinde en bol bulunan türü tüketmek için adaptasyon gösteren su samurları, fırsatçı beslenen hayvanlardır. Yiyecek varlığına bağlı olarak, yengeçler ve yılanlarla da beslenirler.

Su samurları, av bulmak için keskin görüşlerine güvenerek yalnız, çiftler halinde ve gruplar halinde avlanırlar.

avlanan su samuru

Su altında oldukça iyi manevra yapabilirler. Böylece avlarına yukarıdan veya aşağıdan saldırıp, onları çeneleriyle tutabilirler. Avlarını yakaladıktan sonra, ön bacaklarının arasında sıkıca tuttukları kafasından başlayarak tüketirler. Her gün, vücut ağırlıklarının yaklaşık %10’u kadar (yaklaşık 3 kilo) yemek tüketirler.

Üreme

Dişiler yavrularını kuru mevsimde doğururlar. Kızgınlık döngüleri 21 gün sürer ve döngünün üçüncü ve onuncu günleri arasında cinsel olarak etkindirler. Çiftler oluştururlar ve yaşam boyu tek eşli yaşarlar.

Gebelik süreleri 65 ile 70 gün arasındadır ve ortalama iki yavru olmakla birlikte 1-5 yavru doğururlar. Doğumlar arasında rapor edilen aralıklar 21 ile 33 ay arasında değişmektedir.

Dişiler aile grupları tarafından yapılan ve korunan yuvalarda doğum yaparlar. Genellikle nehirlerin kıyılarına ve en sevdikleri balık tutma yerlerine yakındırlar.

Doğumda, yavruların kendilerini koruyan bolca kılı vardır. Kör olarak doğarlar. Erkekler yavruların bakımıyla ilgili her şeye katılır, bu nedenle aile bağları güçlüdür. Aynı şekilde, büyük kardeşler de ebeveynliğe katkıda bulunmaktadır.

samur ailesi

Genellikle yavrular doğduktan sonraki dördüncü haftada gözlerini açarlar. Beşinci haftaya kadar yürümeye başlarlar ve 14 haftalıkken düzgün şekilde yüzebilirler. Dokuz aylıkken emzirmeyi bırakırlar ve kısa bir süre sonra kendi kendilerine avlanmaya başlarlar.

Dev su samuru: Koruma çalışmaları

1999’da, Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) dev su samurunu nesli tükenmekte olan bir tür olarak katalogladı. Ancak, 1982’den bu yana tehlike altında oldukları düşünülüyor.

Türün ve bu türden üretilen ürünlerin ticareti, Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme (CITES) düzenlemesi kapsamında uluslararası olarak yasaktır.

Mevcut toplam nüfuslarını tahmin etmek zor, ancak 2006’da IUCN tarafından yapılan bir çalışma yaklaşık 1.000 ila 5.000 dev su samuru kaldığını gösteriyor. IUCN Kırmızı Listesine göre, Arjantin ve Uruguay’daki dev su samuru varlığı belirsiz.

Dev su samuru, Ağustos 1996’dan bu yana Arjantin’deki Misiones eyaletinin doğal bir simgesi oldu.

1950’lerde ve 1960’larda çok daha yaygın olan dev su samurunun nüfusu, deri için avlanma nedeniyle önemli ölçüde azaldı. Halen, yaşam alanlarının azalıyor olması en büyük tehdittir.

Bir balık avcısı olan dev su samuru, onları rakip olarak kabul eden yerli balıkçılar ile çatışıyor. Ekoturizm de bu tür için büyük bir tehlike.

  • Duplaix, N. (1980). “Observations on the ecology and behavior of the giant river otter Pteronura brasiliensis in Suriname”. Revue d’Ecologie (Terre Vie), N° 34: 495-620.
  • Carter, S.K. y Rosas, F.C.W. (1998). “Biology and conservation of Giant Otter (Pteronura brasiliensis)”. Mammal review, XXVII-1: 1-26.