Sinek Kuşunun İnanılmaz Hayatı

17 Mart 2019
Bu tropik kuş, uzun gagası ile tanınır. Çiçeklerin nektarı ile beslenir ve kanatlarını insan gözünün algılayamayacağı hızda çırpar. Kışın ılık bölgelere göç eder ve ilkbaharda genel bölgesine döner.

Bu küçük, canlı renkli kuş, genellikle nektar veren çiçeklerin olduğu bahçelerde görülür. Uçarken hızı ile dikkat çeker – kanatlarının hareket ettiğini göremezsiniz! Bu makalede, çok güzel küçük bir kuş olan sinek kuşunun büyüleyici yaşamını öğrenebilirsiniz.

Sinek kuşunun özellikleri

Ayrıca “mırıldananlar” olarak da adlandırılır, çünkü kanatlarını çok hızlı bir şekilde çırptığı için bir mırıldanma sesi çıkar ve bu kuşlar çiçeklere uzanmak için uzun gagalarını kullanırlar. Kıtanın her yerinde bulunabilse de, Orta Amerika’ya özgüdürler. Habitatları, bitkilerle dolu subtropikal bölgelerdir.

Büyüklüğü birbirine benzeyen beş farklı sinek kuşu türü vardır. Maksimum 25 cm uzunluğunda ve 11 gram ağırlığında gelirler. Fiziksel görünümlerine gelince, uzun gagaları ve yeşil ya da mavi gibi çeşitli renklerde çarpıcı tüyleri vardır. Saniyede 90 kere kanat çırpabilecek hıza kadar çıkarlar. Bu kuşlar herhangi bir yöne, hatta geriye bile uçabilirler ve nektar temel besinleridir.

Aynı zamanda çok yüksek bir metabolizmaya sahiptirler ve enerjilerini korumak için birkaç saat boyunca “uyuşuk bir duruma” girebilirler. Sinek kuşlarının kuvvetli rüzgarlarda uçma konusunda hiçbir sıkıntısı yoktur ve çok karakteristik bir ses çıkartarak iletişim kurarlar.

Sinek kuşunun yaşamı nasıldır?

Gezegendeki en küçük kuşlardan biridir ve yaşamın ilk yılında oldukça savunmasızdır. Ancak, ilk 12 ayda hayatta kalırsa, dört yıl boyunca zorluk çekmeden yaşayabilir.

nektar alan sinek kuşu

Sinek kuşunun yaşamı birkaç aşamadan oluşur, o yüzden doğumundan bahsederek başlayalım. Çiftleşmeden sonra, çiftler ayrılır ve anneler yuva yapmaktan sorumludur. Küçük dallardan ve ağaç kabukların, küçük gövdelerinin yarısını sığdırabilecekleri fincan şeklinde bir yuva yaparlar.

Yakınlarda buldukları örümcek ağlarından bir tür minder bile kurup, bunu yosun veya bitkilerle kamufle edebilirler. Yuva bir ceviz büyüklüğündedir: altı santimetre yüksekliğindedir ve çapı yaklaşık dört santimetredir. Sadece yumurta biriktirmek ve kuluçkaya yatmak içindir, uyumak için değildir.

Dişiler her mevsimde üç taneye kadar yumurta bırakır ve yumurtalar bir kahve çekirdeği kadar olur (dünyanın bilinen en küçük yumurtalarıdır). 18 ila 19 gün boyunca kuluçkaya yatarlar, beslenmek için yumurtalarını sadece birkaç dakika yalnız bırakırlar ve sonra civcivler doğar.

O zamanlar sadece annelerine bağlıdırlar. Sekizinci güne kadar tüyleri yoktur ve kendi başlarına nasıl yemek yiyeceklerini bilemezler. Bu yüzden anneleri yuvadan ayrılır ve bebeklerinin gagalarına sokmak için küçük böcekler arar.

Sinek kuşu nektar toplarken

Yetişkin sinek kuşunun yaşamı

Üç haftalık yoğun bakımdan sonra, yavrular kendilerini savunma ve yuvadan ayrılma yeteneğine sahiptir. O andan itibaren, yetişkin olarak kabul edilirler. Beslenmeye çok zaman harcayacaklar! Bir sinek kuşu, bir günde vücut ağırlığının üçte biri kadar nektar tüketebilir.

Sinek kuşu yalnız bir hayvandır ve çiftleşme mevsimi boyunca sadece bir eşle birlikte yaşar, ama bu eş önceki mevsimdeki kuşla aynı kuş olmayabilir. Erkekler dişi çekmek için kanatları ile ilginç bazı hareketler – çok eğlenceli manevralar – yaparlar.

Kanatlar çırpılırken bir uğultu sesi çıkarır ve ayrıca varlıklarını bildirmek için normalden daha fazla ses çıkarırlar.

Bir dişi erkeğin havada yaptığı harekete göre eşini seçecektir. Bir eş kabul ederse, ona yaklaşacak, olmazsa daha çekici bir eş arayışı ile uçmaya devam edecektir. Erkekler oldukça bölgesel olma eğilimindedir ve bölgelerinin sınırları dahilinde birkaç dişiyle çiftleşebilirler.

Son olarak, göçün bir sinek kuşunun yaşamında önemli bir öğe olduğunu söyleyelim. Kışın sıcak bölgelere taşınırlar ve ilkbaharda çiftleşmek için evlerine dönerler.

  • Graham, C. H., Parra, J. L., Rahbek, C., & McGuire, J. A. (2009). Phylogenetic structure in tropical hummingbird communities. Proceedings of the National Academy of Sciences. https://doi.org/10.1073/pnas.0901649106

  • Warrick, D. R., Tobalske, B. W., & Powers, D. R. (2005). Aerodynamics of the hovering hummingbird. Nature. https://doi.org/10.1038/nature03647

  • Altshuler Douglas L.; Dudley, R. (2002). The ecological and evolutionary interface of hummingbird flight physiology. Journal of Experimental Biology. https://doi.org/10.1353/jsp.2003.0044