Cüce Su Aygırı: Habitatı ve Özellikleri

Cüce su aygırı, yaygın türlerden daha küçüktür. Hayvanat bahçelerinde ve doğa koruma alanlarında bulunur, ancak vahşi yaşamdaki yaşamı bazı açılardan bilinmemektedir.
Cüce Su Aygırı: Habitatı ve Özellikleri
Georgelin Espinoza Medina

Yazan ve doğrulayan Biyolog Georgelin Espinoza Medina.

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Su aygırları, büyüklükleri ve saldırganlıkları nedeniyle belirli bir miktarda korku uyandıran memelilerdir. Bununla birlikte, yüzyıllar boyunca çevresel değişikliklere oldukça duyarlı olmuşlardır. Bu nedenle, şu anda sadece iki canlı türü vardır: özellikle boyutlarına göre farklılık gösteren cüce su aygırı ve hepimizin bildiği su aygırı.

Her iki örnek de Hippopotamidae ailesine aittir. Cüce su aygırı, ikisinden daha küçük olanıdır, ancak daha az ilginç değildir. Bilimsel adı Choeropsis liberiensis’tir ve biyolojik düzeyde birçok cephede öne çıkmaktadır . Aşağıdaki makalede bununla ilgili her şeyi öğrenin.

Cüce su aygırı yaşam alanı

Cüce su aygırı , Afrika kıtasının batı kesiminde yaşıyor. Coğrafi aralığı dört farklı ülkeyi içerir: Liberya, Sierra Leone, Gine ve Fildişi Sahili.

Bu memelinin habitatı, cildini düzenli olarak nemlendirmesi gerektiğinden, su kütlelerinin yakınındaki ağaçlık alanlarla sınırlıdır. Korunmak için barınmayı sevdiği için yoğun bitki örtüsüne sahip nehirlerin, akarsuların ve bataklıkların yakınında bulunabilir.

Bir cüce su aygırı.

Cüce su aygırı fiziksel özellikleri

Yukarıda bahsedildiği gibi, C. liberiensis, 150 ila 175 santimetre vücut uzunluğu (5 – 5.7 fit) artı kuyruğu için de 20 santimetre (8 inç) olan, dünyadaki en küçük su aygırı. 70 ila 100 santimetre (2,2 ila 3,3 fit) omuz yüksekliğine sahiptir ve 270 kilograma (yaklaşık 600 pound) ulaşabilir.

Bu memeliler, yarı su yaşamı için ideal olan, her biri dört uzun ve hafif perdeli ayak parmaklarına, namlu şeklinde büyük bir gövdeye, küçük bir kafaya ve dört sağlam bacağa sahiptir. Buna rağmen, bildiğimiz su aygırından ( Hippopotamus amphibius ) daha karasal olduklarını gösteren özelliklere sahiptirler. Ağızlarında, beslenmeden ziyade savunma rolü olan çıkıntılı dişleri görebiliriz.

Bu memeliler, vücudun alt kısmında gri bir tonu olan kahverengi veya siyah bir cilde sahiptir. Kürkleri yoktur ve sadece burun ve kuyruklarında tüyleri vardır. İlginç bir gerçek, genellikle ter veya kanla karıştırılan kırmızımsı renkli bir salgı üretmeleridir. Ancak, bu maddelerden herhangi biriyle ilgisi yoktur.

Cüce hipopotamın epidermisi ince ve hassas olduğu için kırmızımsı salgı koruyucu işlevi olan bir bileşiktir.

C. liberiensis’in alt türleri

Cüce su aygırlarının iki alt türü vardır. Bunlar aşağıdaki gibidir:

  • C. liberiensis liberiensis, nominal veya referans türler.
  • C. liberiensis heslopi ya da diğer adıyla Heslop’un su aygırı. 1940’lardan beri varlığına dair daha fazla veri olmamasına rağmen, Nijerya’da bulunuyordu, bu yüzden neslinin tükendiği tahmin ediliyor.

Davranışları

Bu su aygırları, küçük gruplar halinde (genellikle bir çift veya annesiyle birlikte bir genç) gözlemlenmelerine rağmen, aslında yalnız hayvanlardır. Aktif oldukları dönem gece veya alacakaranlıktır ve her zaman böyle olmasa da gündüzleri dinlenirler. Bazıları gündüzleri de aktif olabilirler.

Bireylerin dağılım aralıkları örtüşür, dolayısıyla bölgesel değildirler. Nehirlere, bataklıklara veya akarsular, kökler veya ağaç gövdeleri arasında, ayrıca oyuklara sığınmayı severler. Öyle olsa bile, bu alanları kendileri inşa edip etmedikleri veya halihazırda kurulmuş olanlardan faydalanıp faydalanmadıkları bilinmiyor.

İletişimleri söz konusu olduğunda, çok az bilgi mevcuttur. Bu su aygırları bazı homurdanmalar veya ıslık sesleri çıkarabilir, ancak genellikle sessizdirler. Ayrıca uyarı olarak ve üreme döneminde kimyasal veya koku sinyalleri yayarlar.

Cüce su aygırı beslenme davranışı

İşin garibi, su aygırları yırtıcı değil, otoburdur. Beslenmeleri tamamen bitki bazlıdır. Bu, çok çeşitli bitkileri ve bitki kısımlarını içerir: sürgünler, yumrular, otlar, yarı suda yaşayan ve daha büyük ölçüde düşmüş meyveler, eğrelti otları ve geniş yapraklı türler. Genellikle öğleden sonra ve akşam saatlerinde beslenirler.

Su aygırı, türü ne olursa olsun, mevcut olan bitkileri tüketir, bu nedenle diyetleri geneldir.

Cüce su aygırı üremesi

Bu hayvanların üremeleri doğurma şeklindedir ve uzmanlar, tek gözlemleri tutsak hayvanlarda yapıldığı için vahşi doğada nasıl meydana geldiğini bilmiyorlar. Bu memelilerin üreme davranışları ve doğumları hakkında bazı ayrıntılara bakalım.

Çiftleşme

Çiftleşme gürültülüdür, karada veya suda olabilir ve yılın herhangi bir zamanında (genellikle her 7 ila 9 ayda bir) gerçekleşir. Su aygırları hayvanat bahçelerinde tek eşli ilişkiler sürdürür. Bununla birlikte, bir erkeğin birkaç dişi ile örtüşen bölgeleri nedeniyle bunun vahşi doğada bu şekilde meydana gelmediğinden şüpheleniliyor.

Cüce su aygırlarının hamileliği ve yavruları

Gebelik süresi yaklaşık 6 ila 7 ay sürer. Bundan sonra, hamile dişiler, tamamen gelişmiş olarak doğan yaklaşık 5 kilogram (11 pound) ağırlığında tek bir buzağı doğurur. Doğum hem karada hem de su alanlarında gerçekleşir, ancak sular çok derinse bebek su aygırı boğulma riski taşır.

3 aylıkken, genç su aygırları zaten katı yiyecekler yemeye başlarken, sütten kesme 6 ila 8 ay arasında gerçekleşir. Cinsel olgunluğa her iki cinsiyette de 3 ile 5 yaşları arasında ulaşılır.

Koruma durumu

Cüce su aygırı, son yıllarda nüfus düşüşü yaşadı ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN) Kırmızı Listesi’nde “Tehlike Altında (Yüksek)” olarak sınıflandırılmıştır.

Tarım alanlarının artması ve genişlemesi nedeniyle doğal yaşam alanlarının parçalanması veya kaybolması onun hayatta kalmasına yönelik ana tehdittir. Bu büyüleyici memeliler, etleri değerli olduğu için de avlanırlar. İronik olarak, dişlerinin ticari bir önemi yoktur.

Su altında bir cüce su aygırı.

Özetle, cüce su aygırı bugün sadece iki su aygırı türünden biridir. Şu anda, giderek daha fazla yer kaybettiği doğal ortamlarda hayatta kalma mücadelesi veriyor. Korunan alanlarda esaret altında yetiştirilmesine rağmen, bu yalnız hayvana vahşi doğada yardım etmek için daha fazla çaba gösterilmesi önemlidir. İlginizi çekebilir ...

Kuzey Kutbunda Nesli Tehlike Altında Olan 5 Hayvan
My Animals
sayfasında okuyun My Animals
Kuzey Kutbunda Nesli Tehlike Altında Olan 5 Hayvan

Kuzey Kutbunda nesli tehlike altında olan hayvanlar hayatta kalabilmek için buzların çözülmesi, yasadışı avlanma ve kıt kaynaklara karşı mücadele e...



  • Hexaprotodon liberiensis, Animal Diversity Web (ADW). Recogido a 08 de noviembre en: https://animaldiversity.org/accounts/Hexaprotodon_liberiensis/
  • Hippopotamus amphibius, Animal Diversity Web (ADW). Recogido a 08 de noviembre en: https://animaldiversity.org/accounts/Hippopotamus_amphibius/
  • Outtara, K., Gba, C., Kone, I., Paris, M. (2018). Habitat use in wild pygmy hippopotamus (Choeropsis liberiensis) in Taï National Park, Côte d’Ivoire. International Journal of Biological and Chemical Sciences, 12(6), 2578-2588.
  • Ransom, C, Robinson, P.T. & Collen, B. 2015. Choeropsis liberiensis. The IUCN Red List of Threatened Species 2015: e.T10032A18567171.
  • von Houwald, F., Wenker, C., Flacke, G., Steck, B., Osterballe, R., Viduna, R., and
    Matthews, A. 2020. EAZA Best Practice Guidelines for the Pygmy Hippopotamus
    (Choeropsis liberiensis). First edition. European Association of Zoos and Aquaria,
    Amsterdam, The Netherlands.

Benim Hayvanlarım sayfasındaki içerikler bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Bir profesyonelin teşhis, tavsiye veya tedavisinin yerine geçemezler. Şüphe ya da endişe duyduğunuz herhangi bir durumda, güvenilir bir uzmana danışmak en iyisidir.