Benekli Güvercin: Yaşam Alanı, Özellikleri ve Merak Edilenler

Benekli güvercin hem ekosistem hem de insanlar için tehlikeli bir tür haline geldi. İkincisi, bazılarının türbinlerle çarpışabilecekleri ve hasara neden olabilecekleri hava limanlarında bulunmasından kaynaklanmaktadır.
Benekli Güvercin: Yaşam Alanı, Özellikleri ve Merak Edilenler

Son Güncelleme: 26 Temmuz, 2022

Benekli güvercin, kentsel ve banliyö bölgelerinin yakınında yaşayan oldukça yaygın bir kuştur. Son derece uyarlanabilir, bu yüzden birçok ülkede istilacı bir tür olarak sınıflandırılıyor. Aslında, Avustralya’da ekosistem için ciddi bir tehdit olarak görülüyor.

Resmi olarak, bu kuşun bilimsel adı Streptopelia chinensis’tir ve Columbidae ailesine aittir. Bu grup çeşitli güvercinleri, kumruları ve diğer benzer türleri içerir. Benekli güvercin hakkında her şeyi öğrenmek için okumaya devam edin.

Benekli güvercin habitatı

Benekli güvercin Asya ve Hindistan’da yayılış gösterir. Biraz bitki örtüsü olan herhangi bir yer onun için yeterli olsa da, ormanlarda yaşamayı tercih eder. Genellikle çok miktarda yiyeceğin bulunduğu daha nemli alanlarda bulunur. Bununla birlikte, yiyecek aramayı daha az zorlaştırmak için kentsel veya kırsal alanlara yerleşmeyi seçebilir.

Bu kuş, habitatına çok az bağımlıdır, bu nedenle farklı ortamlara uyum sağlayabilir. Bu nedenle diğer ülkelerde tanıtıldığında zararlı hale gelmiş ve farklı ekolojik sorunlara neden olmuştur. Afrika, Amerika Birleşik Devletleri, Meksika ve Avustralya bu türden etkilenen yerlerden bazıları.

Türlerin fiziksel özellikleri

Benekli güvercin, uzunluğu 30 santimetreden (12 inç) fazla olmayan ve yaklaşık 140 gram (yaklaşık 6 oz) ağırlığında orta boy bir kuştur. Siyah renkli bir banknot, kırmızımsı bacaklar ve kehribar gözleri sergiler. Aynı şekilde başı açık gri, göğsü pembe tonlarında, sırtı ve kanatları ise kahverengi renktedir.

Bu tür, boynunda, başında ve sırtında farklı beneklerin bulunması nedeniyle benekli güvercin olarak bilinir. Ek olarak, kuyruğunun tüyleri arkada koyu renklidir, ancak altında siyah ve beyaz tüyler vardır.

Türlerin davranışı

Benekli güvercin, yalnız veya çiftler halinde yaşaması ile karakterize edilen bir türdür. Ancak yakınlarda yeterli yiyecek bulurlarsa büyük gruplar oluşturabilirler. Uzun mesafeler uçmazlar, ancak bir noktadan diğerine hızla hareket edebilirler.

Benekli güvercinler kaynaklar için çok rekabetçi kuşlardır, bu nedenle bölgeye özgü diğer kuşlara karşı saldırgan olabilirler. Bazı şehirlerde bu kadar çok olmasının sebeplerinden biri de bu ve civarda başka kuş türü göremezsiniz.

Benekli güvercinin beslenmesi farklı türde tohumlar, tahıllar, meyveler ve ara sıra bazı böceklere dayanır. Genellikle yere inerler ve otları toplarlar. Ancak kentsel ortamlarda, yere düşen yemek artıklarını yemek için park gibi kalabalık yerlerde toplanırlar.

Benekli güvercin.

Üreme

Benekli güvercin, yaşam için bir eş seçen tek eşli bir türdür. Bu süreç, erkeklerin tüylerini göstermek için dik açılarla uçtuğu bir uçuş gösterisinden sonra gerçekleşir. Dişi onu kabul ederse yuvalarını kurabilecekleri uygun bir yer aramaya başlarlar.

Kur yapma ve eş seçimi çoğunlukla yaz aylarında gerçekleşir. Bununla birlikte, türün geniş dağılımı üreme sürecinde değişikliklere neden olmuştur. Sonuç olarak, bazı ülkelerde yılın herhangi bir zamanında üreyebilirler.

Yuva inşası ve ebeveyn bakımı her iki ebeveyn arasında paylaşılır. Doğada, yuvalarını yerde veya çimenlerin yakınında bulmak normaldir, ancak kentsel ortamlarda, binaların veya evlerin köşeleri gibi daha yüksek alanları işgal etmeyi seçerler.

Dişi yumurtalarını bıraktıktan yaklaşık 13 gün sonra yumurtadan çıkar. Yavruların tamamen gelişmesi yaklaşık 15 gün sürer ve böylece 16. günde birkaç tanesi uçup yuvadan ayrılabilir.

Benekli güvercin hakkında merak edilenler

Sıradan ve itici bir kuş gibi görünse de benekli güvercin sizi etkileyebilir. En çarpıcı gerçekler arasında şunlar yer almaktadır:

  • Yavrularını 6 günlük olduktan sonra terk ederler: Ondan önce, uçabilene kadar baş edebilmeleri için onları bol miktarda yiyecekle beslerler.
  • Dişi yavruyla biraz daha ilgilenir : Her iki cinsiyet de ebeveynlik görevini paylaşsa da dişi genellikle biraz daha dikkatlidir ve yavruyla erkekten daha fazla zaman geçirir.
  • Diğer kumru ve güvercinlerle melezlenebilirler : Oldukça yakın oldukları için benekli güvercinin Columbidae familyasının diğer türleri ile üreyebilmesi normaldir.
  • Bazı insanlar onları ” şarkı yarışmaları ” için kullanır : Java adasında (Endonezya), genellikle yumuşak ve melodik bir şarkı geliştirmek için eğitilirler.

Fark edebileceğiniz gibi, benekli güvercin, çok çeşitli yerlerde yaşayabilen oldukça tuhaf bir türdür. Ancak, uyum sağlama yeteneği ekosistemde hasara yol açabileceğinden, onu tehlikeli yapan bu özelliğidir. Bu nedenle, bazı ülkeler onu kontrol etmek için politikalar benimsemiştir. Üzücü olsa da, endemik flora ve faunayı istiladan korumak için bu gereklidir. İlginizi çekebilir ...

Güvercin Davranışı Hakkında Her Şey
My Animals
sayfasında okuyun My Animals
Güvercin Davranışı Hakkında Her Şey

Güvercin davranışı sokulgan, tek eşli, günlük ve bölgeseldir. Öğrenme ve problem çözme konusunda büyük bir kapasiteye sahiptirler.



  • Saxena, V. L., Pandey, E., Agarwal, S., & Saxena, A. K. (2008). Execution of breeding and nidification behaviour in pigeon (Columba livia) and dove (Streptopelia chinensis). Asian J. Exp. Sci, 22(3), 405-410.
  • Rajashekara, S., & Rajashekara, M. G. On the breeding of Spotted Dove Streptopelia chinensis. Recuperado el 23 de junio de 2022, disponible en: researchgate.net/profile/S-Rajashekara/publication/302963085_On_the_breeding_of_Spotted_Dove_Streptopelia_chinensis/links/5765120008ae1658e2f1e6c3/On-the-breeding-of-Spotted-Dove-Streptopelia-chinensis.pdf
  • Saiya, Halvina & Verboom, Willem. (2018). Indonesian bird vocalizations: the Spotted dove (Streptopelia chinensis tigrina). 10.13140/RG.2.2.31430.09286.
  • Gómez de Silva, H., A. Oliveras de Ita y R. A. Medellín. (2005). Streptopelia chinensis. Vertebrados superiores exóticos en México: diversidad, distribución y efectos potenciales. Instituto de Ecología, Universidad Nacional Autónoma de México. Bases de datos SNIB-CONABIO. Proyecto U020. México. D.F.