Küçük Penguen: Türünün En Küçüğü

28 Ağustos 2019
Küçük penguen, Yeni Zelanda kıyılarında yaşayan benzersiz özelliklere sahip bir türdür. Bu gece kuşları hakkında daha fazla bilgi edinin!

Küçük penguen, Yeni Zelanda kıyılarında yaşayan büyüleyici bir penguen türüdür. Küçük mavi penguen ve peri pengueni olarak da bilinen Penguengiller ailesindeki en küçük cinstir.

Penguenler uçamayan kuşlardır. Gerçekten uçabilen kuşların aksine, penguenler daha kolay yüzmelerine yardımcı olan sağlam kemiklere sahiptir. Bu özel penguen cinsi yetişkinlikte genellikle yaklaşık 1 metre boyundadır ve 2 kilodan biraz fazladır.

Penguenler çoğunlukla gece hayvanlarıdır. Bazı durumlarda, onları insan alanlarının yakınında bile görebilirsiniz. Ufak boyutlarına rağmen, küçük penguenler en aktif oldukları gece saatlerinde çok fazla gürültü yaparlar.

mavi penguen yakın

Tahmin edebileceğiniz gibi, bu tür mavi renktedir. Bazılarının rengi siyaha daha yakın olsa da, çoğu griye daha yakındır. Türünün diğer üyeleri gibi, bu penguenlerin de karnı beyaz renktedir.

Diğer birçok hayvan gibi, küçük penguenin de erkek ve dişileri arasında dimorfizm bulunmaktadır. Bu durumda, erkekler dişilerden biraz daha büyüktür. Erkeklerin gagaları genellikle daha koyu ve daha geniştir.

Her gün vücut ağırlıklarının %25’i kadar balık tüketirler. Küçük boyutları ve hafif olmaları sayesinde suda oldukça hızlılardır ve bu harika birer avcı olmalarını sağlar.

Yaşam alanı ve küçük penguenlerin dağılımı

Çoğunlukla Yeni Zelanda’nın kuzeyinde, güneyinde ve Stewart Adası’nda yaşıyorlar. Ancak onları insanların yaşamadığı Üç Kral Adaları’nda da görebilirsiniz. Bu cinsi aynı zamanda Avustralya’nın güneydoğu kıyılarında da görebilirsiniz. Bölgenin yerlileri bu cinse “peri pengueni” diyor ve hatta geleneklerinin bile bir parçası haline gelmiştir!

Genellikle yuvalarını kum tepelerinde veya büyük kayaların yakınına kazarlar. Mümkünse, yuvalarını kalın bitki örtüsü ile korunacağı yerlerde inşa etmeye çalışırlar. Mevcut rakamlara göre, bu cins yalnızca Yeni Zelanda’da en az 32.000 nüfusa sahiptir.

iki mavi penguen

Ayrıca hayatlarının çoğunu su içerisinde ve yüzerek geçirirler. Tüm farklı penguen ırkları arasında, su içinde manevra yapma konusunda en iyilerden biridir. Kıyıya geri dönmeleri gerekmeksizin birkaç günlerini suda geçirebilirler.

Üreme

Yılın dönemine bağlı olarak, bu cins karaya geri dönmeden bir ay geçirebilir. Bu, yuvalarının etrafında fazla zaman harcamadıkları anlamına gelir. Onları yuvalarının etrafında göreceğiniz ana dönem çiftleşme mevsimidir. Ancak, diğer kuşların aksine, yaşamları boyunca tek bir partnere sahip olmazlar. Ayrıca, bir dişi tek seferde bir veya iki yumurta bırakabilir.

Her iki ebeveyn de sırayla kuluçkaya yatar, diğeri ise avlanmak ve yüzmek için yuvadan ayrılır. Kuluçka süresi yaklaşık 35 gün sürer. Yumurta çatladıktan sonra, yavrularını aynı diğer kuşlar gibi, yediklerini gagalarından geri çıkararak beslerler. Bir bebek doğumundan 7-11 hafta sonra yetişkin olarak kabul edilir. O zamana kadar, kendi başına avlanıp yüzebilmesi gerekir.

  • Gales, R.; Green, B. (1990) The Annual Energetics Cycle of Little Penguins (Eudyptula Minor). Ecology: Ecological Society of America. Volume 71, Issue 6. Pp. 2297-2312
  • Bethge, P.; Nicol, S.; Culik, B. (2009) Diving behaviour and energetics in breeding little penguins (Eudyptula minor). Journal of Zoology. Volumen 242, Número 3. Pp. 483-502
  • Dann, P. (1991) Distribution, Population Trends and Factors Influencing the Population Size of Little Penguins Eudyptula minor on Phillip Island, Victoria. Emu: Jurnal of BirdLife Australia. Volumen 91, Número 5. Pp. 263-272