And Kedisi - Nesli Tükenmekte Olan Bir Kedi

And kedisi, And Dağları'nın yüksek rakımlarında yaşayan küçük, vahşi bir hayvandır. Maalesef soyu ciddi bir tükenme tehlikesi altında.
And Kedisi - Nesli Tükenmekte Olan Bir Kedi

Son Güncelleme: 09 Mayıs, 2021

And kedisi (Leopardus jacobita), Güney Amerika’ya özgü küçük bir vahşi kedidir. Amerika kıtasının en çok nesli tükenmekte olan türlerinden biridir. En az bilinen kedigillerden biri olan And kedisinin yerleşimi esas olarak And Dağları, Peru ve kuzey Bolivya, Şili ve Arjantin’in dağlık bölgelerindedir.

Birçok And kabilesi tarafından kutsal bir hayvan olarak kabul edilen bu tür, oradaki yerel topluluklar için tarihsel olarak değerlidir. Çeşitli And kültürleri, çağlar boyunca hayvanın benzerliğini petrogliflere kazımış ve onları dağların koruyucu ruhları olarak görmüşlerdir. Nesli tükenmekte olan bu güzel hayvan hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.

And kedisi neye benziyor?

Bu küçük hayvanlar 73 ila 86 cm uzunluğundadır ve 38 cmden daha uzun halkalı bir kuyruğa sahiptirler. Genellikle 38 cm yüksekliğini geçmezler ve 8 ila 16 pound ağırlığındadırlar. Başka bir deyişle, evcil bir kedi büyüklüğündedirler.

Ek olarak, tüyleri uzun, yoğun, gridir ve vücutlarının her iki tarafında da eşit olarak görülen kırmızımsı sarımsı lekeleri vardır. Göbekleri beyaz, kulakları büyük ve yuvarlak, burnu tamamen siyah, pençeleri kısa ve sağlamdır.

Nesli tğkenmekte olan And kedisi

And kedisinin yaşam alanı

Bu vahşi kedi kurak, kayalık, seyrek bitki örtüsüne sahip ortamlarda ve su kaynaklarının yakınında yaşar. Onları deniz seviyesinden 3 ila 5 km yükseklikte, sıcaklıkların aşırı olduğu ve sert rüzgarlarının sürekli estiği yerlerde bulabilirsiniz.

And kedisinin yaşam alanı olan bu kayalıklar ve doğanın yapısı nedeniyle sürekli değilparçalı haldedir. Bu nedenle, insanların rahatsız edici varlığı onların yayılmalarını daha da zorlaştırır. Nüfus yoğunluğu halihazırda oldukça düşük olmakla birlikte tahminler, vahşi doğada yaklaşık 1400 yetişkin bireyin olduğunu, ancak sayılarının azaldığını gösteriyor.

Ek olarak, bazı insanlar Andean kedisinin ve Pampas kedisinin (Leopardus colocolo) aynı bölgeyi paylaştığına inanıyorlar. Burada bizi endişelendiren kedi, Pampas kedisine göre daha kıt  kaynaklara sahip daha özel bir türdür. Bunun nedeni, türler arası rekabet açısından kaybedecek olmasıdır.

Yaşadıkları arazinin zorluğu ve davranış özellikleri nedeniyle bu canlının izlenmesi kolay değildir. Bu yabani hayvanın sayısını hesaplamak, yalnızca özel kameraları ve radyo tasmaları gibi gelişmiş teknikler sayesinde  mümkün olmuştur.

Anlaşılması zor ve bilinmeyen bir hayvan

And kedisi yalnız bir kedidir ve bu nedenle karşılaşması oldukça zordur. Bu yüzden yaşam alışkanlıkları hakkında pek bir şey bilmiyoruz. Bazıları geceleri daha aktif olduklarına ve günün ilk yarısında bir sonraki öğünlerini tuzağa düşürmenin muhtemelen daha kolay olduğuna inanıyor.

Bazı insanlar, onları Temmuz ve Aralık ayları arasında ve yavrularıyla birlikte Ekim ve Nisan ayları arasında çiftler halinde görmüşlerdir. Anne yavrusunu memelilerin kazdığı yuvalarda veya kayalar arasındaki çatlaklarda korur.

Andean kedisinin ana avı, sarı sağrılı yaprak kulaklı fare (Phyllotis xanthopygus), Güney viscacha (Lagidium viscacha), küllü çinçilla sıçanı (Abracoma cinerea) veya dağ tüyü (Octodontomys gliroides) gibi o bölgenin kemirgenleridir. Araştırmacılar ayrıca bu kedinin kuşları, böcekleri ve diğer küçük memelileri de yakalayabildiğini belgeledi.

Kutsal And kedisine tehditler

And kedilerinin karşılaştığı ana tehditler, kaçak avlanma, av kıtlığı ve habitat kaybıdır. Ne yazık ki, bu hayvan onları bazı festivallerinde kurban eden bazı etnik gruplar için “kutsal”. Bu durum, kürkleri için kaçak avlanma ile birlikte onlar için ana tehditlerden ikisidir.

Tarımsal sınırın genişletilmesi, yetersiz hayvancılık yönetimi ve Güney Amerika dağlık bölgelerindeki madencilik için su çıkarma ve petrol gibi insan faaliyetleri de bu kedinin yaşam alanının değişmesine neden oluyor.

And kedisinin doğal ortamı orman

Son olarak, bu hayvanların izlenmesi, bu türe ev sahipliği yapan farklı ülkeler arasındaki ortaklık ve Andean Cat Alliance gibi STK’ların (Sivil Toplum Kuruluşu) işbirliği, bu vahşi kedinin durumunu iyileştirmeye çalışıyor. Türleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak, farkındalık yaratmak ve neslinin tükenmesini engellemek zor ama yapılabilir. İlginizi çekebilir ...

Nesli Tükenmiş 5 Vahşi Kedi Irkı
My Animalssayfasında okuyun My Animals
Nesli Tükenmiş 5 Vahşi Kedi Irkı

Felidae ailesi bu gezegende milyonlarca yıldır farklı kıtalar üzerinde yaşamaya devam etmiştir. Bugün, nesli tükenmiş 5 kedi ırkı hakkında bilgi vereceğiz.



  • IUCN Leopardus jacobita
  • ONG Alianza Gato Andino
  • Felinos de Argentina