Baykuş Yüzlü Maymun: Özellikleri

4 Eylül 2019
Baykuş yüzlü bir maymun hayal edebiliyor musunuz? Söze gerek yok, görüyorsunuz!

Farklı çeşitlerde birçok maymun türü bulunmaktadır, ancak aralarında kuşa benzerlik gösteren bir tanesini hiç hayal eder miydiniz? Bu durum tam olarak da adından anlaşıldığı gibi, tüyleri olan gececi bir kuşu andıran bir maymun için geçerlidir. Baykuş yüzlü maymun hakkında daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin!

Karşınızda baykuş yüzlü maymun

Baykuş yüzlü maymun olarak da bilinen Cercopitheus hamlyni, Cercopithecus familyasındandır. Doğu Afrika’nın tropikal ormanlarında yaşar.Bu hayvanlar şu bölgelerde bulunur:

Başlıca besin kaynağı olan bambu ormanlarında, 900 ila 4600 metre arasındaki yüksekliklerde yaşarlar.

Ancak insanlar bu türü de diğer kıtalara sürmüştür. Aslında, bu türle tanışmamız bir tüccarın 1907 yılında bu maymunu ilk kez Londra hayvanat bahçesine getirmesiyle gerçekleşmiştir.

Size yüzünde karakteristik bir işareti olan baykuş yüzlü maymunu anlatmak istiyoruz.

baykuş yüzlü maymun

Baykuş yüzlü maymun: özellikleri

Peki, bu maymunlar neden bize baykuşları hatırlatıyor? Cevabı, bu maymunların suratında T şeklinde bir dik bir de yatak olmak üzere iki çizgi yer almasında gizlidir. Sarı ve beyaz renklerde olan bu eşsiz çizgiler koyu renkli kürklerinde adeta parlar. Bu primatların diğer fiziksel özellikleri ise şunlardır:

  • Erkekler 7 ile 10 kilo arasında; dişiler ise 4.5 ile 6 kilo arasındadır.
  • Erkeklerin vücut uzunlukları 50 ve 65 cm iken; dişilerin 40 ve 55 cm arasında değişmektedir.
  • Gri ve siyah, uzun, yoğun ve ince kılları vardır.

Cercopithecus Hamylni’nin davranış şekilleri

Baykuş yüzlü maymunlar ağaçlarda ve karada yaşarlar. Ancak hareket ederken ve yemek ararken zeminde yürümeyi tercih ederler. Ana besin kaynakları bambudur. Ancak diğer ağaçların yapraklarını yedikleri gibi, otlar, meyveler ve tohumlarla da beslenirler.

En fazla 10 kişilik gruplar halinde yaşarlar. Bu gruplar içerisinde öne çıkan ve hem kokusu hem de sesi ile iletişim kuran baskın bir erkek vardır.

Ayrıca, bölgelerini işaretlemek için göğüs kafeslerindeki bir bezden yararlanırlar. Buna ek olarak, çiftleşirken ya da yönlerini bulurken farklı sesler çıkartırlar.

Bu primatların doğum mevsimi Mayıs ve Ekim ayları arasındadır. Hamilelik dönemi beş ya da altı ay kadar sürer, sonrasında bebek doğar. Genel olarak, dişi iki yıl boyunca bir daha hamile kalmaz.

ağaçtaki maymun

Hayvanat bahçesinde çiftleşen bir hayvan

Baykuş yüzlü maymunlar esaret altındayken 27 yıla kadar yaşayabilirler. Leoparlar, altın kediler ve insanlar vahşi doğadaki doğal avcılarıdır.

IUCN (Uluslararası Doğa Koruma Birliği) tarafından verilen niteliklere göre, koyu renkli kürkü sayesinde daha az fark edilse de, ormansızlaşma, avcılık ve düşük doğum oranları yüzünden bu tür savunmasız hale gelmiştir.

Bu hayvanlar esaret altında üreyebilir; çoğu Avrupa ve Kuzey Amerika hayvanat bahçesinde sık sık bu duruma rastlanır.

Easton, J., Chao, N., Mulindahabi, F., Ntare, N., Rugyerinyange, L., & Ndikubwimana, I. (2011). Status and conservation of the only population of the Vulnerable owl-faced monkey Cercopithecus hamlyni in Rwanda. ORYX. https://doi.org/10.1017/S0030605310001468