Çok Tuhaf Bir Sürüngen olan Malaya Gavyali Hakkında Her Şeyi Öğrenin

Malaya gavyali, kendine özgü yüzünü gördüğünüzde sizi şaşırtacak. Yani avını beklerken suda kamufle olmuş bir durumda değilse.
Çok Tuhaf Bir Sürüngen olan Malaya Gavyali Hakkında Her Şeyi Öğrenin
Sara González Juárez

Yazan ve doğrulayan psikolog Sara González Juárez.

Son Güncelleme: 01 Kasım, 2022

Öyle gibi görünse de aslında, bir timsah veya hatta gerçek bir gavial (Gavialis gangeticus ) değildir. Malaya gavyali veya sahte gavyal, nehirlerde yaşayan ve gerçekten dar bir burnu olan devasa bir sürüngen. Bu onun en çarpıcı özelliğidir ve bir tanesini gördüğünüz anda mutlaka tanıyacaksınız.

Bu sauropsid, pratikte bilinmeyen ve bu gezegendeki yaşamı tehdit altında olan başka bir hayvandır. Bu yazıda, onu ve koşullarını daha iyi anlayabilirsiniz. Hiçbir şeyi kaçırmayın, çünkü bu baştan sona çok özel bir hayvandır.

Taksonomi ve açıklama

Malaya gavyali ( Tomistoma schlegelii ) Crocodilia takımına ve Gavialidae familyasına ait bir sauropsid türüdür. Gavyaliler, 48 milyon yıl önce Eosen’de ortaya çıktı ve 15 cinsten oluşuyor, ancak günümüze ulaşana kadar ikisi hariç hepsi yok oldu.

Uzun yıllar boyunca evrimsel yakınsama ile gerçek gavial’e benzediği düşünüldü, ancak daha sonra bunların aynı aileye ait olduğu gösterildi.

Bu sürüngenler, 76 ila 84 keskin diş sergileyen uzun, dar bir burun ile karakterize edilir. 4 metre (13 fit) uzunluğa ulaşabilirler ve neredeyse 100 kilogram (220 pound) ağırlığa sahip olabilirler, ancak daha da büyük örnekler rapor edilmiştir. Erkekler dişilerden daha büyük ve ağırdır.

Derileri koyu, yeşilimsi-kahverengi bir renge sahiptir, bazen koyu beneklidir. Göbek krem veya beyaz – daha açık renkli olmasına rağmen, kuyruk ve karın boyunca uzanan siyah bir bant görmek de mümkündür.

Malaya gavyalinin habitatı

Malaya gavrali Endonezya’da, özellikle Kalimantan, Sumatra, Java ve Borneo’da bulunabilir. Aynı zamanda Malezya ve Brunei’nin yanı sıra Vietnam ve Sulawesi’nin bazı bölgelerinde (yukarıda belirtilen Endonezya’da) yaşar.

Daha önce Tayland’da da görüldüler, ancak yok edildiler ve 1970’den beri hiçbiri bulunamadı.

Yaşam alanları, bataklık ormanları, su basmış ormanlar, turba bataklıkları, göller ve akarsulardan geçen nehirlerin tatlı sularıdır. Suların yavaş olduğu tropik yağmur ormanlarının kenarlarında da görmek mümkün. Aslında sığ, çamurlu suları olan, daha etkin saklanabilecekleri, dinlenmek ve güneşlenmek için kıyıları olan alanları tercih ederler.

Malaya gharial kesinlikle etoburdur. Beslenme biçimleri fırsatçıdır, çünkü türü ne olursa olsun, su içmek için kıyıya gelen hayvanları avlamaya eğilimlidirler. Makakları, geyikleri, köpekleri, su samurlarını, balıkları, kuşları, yılanları ve daha fazlasını yakaladıkları görüldü.

Her zamanki stratejileri, kıyıya yakın kamuflaj içinde beklemek; gözleri ve burun delikleri başlarının üst kısmında yer aldığından yüzeye çıkmadan görebilir ve nefes alabilirler. Avları yaklaştığında, onu çabucak yakalarlar ve dalarlar veya yere çarparlar.

Onları bir geyikten daha büyük bir av avlarken bulmak nadirdir. Burunları o kadar dardır ki, büyük bir avla kavga etmeye başlarlarsa yüksek kırılma riski vardır.

Malaya gavyali davranışı

Bu türün etolojisi üzerine araştırma eksikliği olmasına rağmen, gün boyunca aktif oldukları ve 24 saatlik bir süre boyunca birkaç kez kısa kestirdikleri bilinmektedir. Malaya gharial yalnız bir sürüngendir ve  diğerlerine sadece çiftleşmek için yaklaşır.

Avlanma ve çiftleşme davranışları dışında nasıl iletişim kurduklarına dair çok az veri var. Görme ve işitme genellikle hareket ettikleri bulanık sularla sınırlı olduğundan, dokunma ve koku alma yoluyla olduğu varsayılır.

Üstelik çiftleşme sessizdir, birbirini çekmek için sesli çağrılar yoktur.

Üreme

Malaya gavyalinin üremesi ile ilgili çoğu ayrıntı, esir üremesinden gelir. Çiftleşme ve yumurtlama, erkek ve dişilerin yaklaşık bir hafta boyunca birkaç kez çiftleştiği yağışlı mevsimde meydana gelir.

Dişiler daha sonra kum ve çevredeki bitki örtüsünü kullanarak genellikle gölgede toprağa bir yuva yaparlar. Oldukça büyük olan toplam 20 ila 60 yumurta bırakırlar – 6,2-9,5 santimetre (2,4 ila 3,7 inç) – ve ardından daha fazla bitki örtüsü ile kaplarlar.

Cinsel olgunlaşma çok geç: 20 yıl. Koruma söz konusu olduğunda bu bir sorun olsa da, 80 yaşına kolayca ulaşan bir tür için mantıklı.

Malaya gavyalinin koruma durumu

Şu anda, bu tür Hassas (VU) statüsündedir ve popülasyonu birkaç yıldır azalmaktadır. Toprakları giderek tarım ve su ürünleri yetiştiriciliğinin yanı sıra ormansızlaşma tarafından işgal edildiğinden, tehditleri elbette bizim türümüzden geliyor.

Bazen insan tüketimi ve parçalarının kullanımı için de avlanırlar. Bu tehditleri ele almak için alınan önlemler, çeşitli çevre koruma ve bilinçlendirme programlarını içerir.

Özellikle genel nüfusun yoksullukla mücadele ettiği ve Malayan gavyali gibi hayvanların tehlikelerine maruz kaldığı bölgelerde, büyük yırtıcı hayvanlar için empati kurmak zor. Yine de tüm doğal avcılar gibi ekosistemde vazgeçilmez bir rol oynarlar ve diğer canlılarla aynı yaşam hakkına sahip oldukları asla unutulmamalıdır. İlginizi çekebilir ...

Yeni Bir Bukalemun, Dünyanın En Küçük Sürüngeni
My Animals
sayfasında okuyun My Animals
Yeni Bir Bukalemun, Dünyanın En Küçük Sürüngeni

Dünyanın en küçük sürüngeni bir bukalemundur ve bilimsel adı Brookesia nana'dır. Burada size her şeyi anlatacağız.