Kanaryaların Davranışları

Kanaryaların davranışlarını anlamak, ilginç olmanın yanı sıra, bu ötücü kuş türünün evcil varyantına daha iyi özen gösterilmesine yardımcı olacaktır.
Kanaryaların Davranışları

Son Güncelleme: 05 Ocak, 2022

Bu kuşlar ve güzel sesleri dünya çapında tanınmaktadır. Bununla birlikte, kanaryaların davranışları, dekoratif kuşlar olma durumlarının ötesinde incelenen bir alan değildir. Örneğin, bir kafesin dışındaki sosyal dinamikleri, genel nüfusun çoğu için hala bir gizem olmaya devam ediyor.

Bu makalede, vahşi kanaryaların davranış alışkanlıklarının bir incelemesini bulacaksınız. Bu kuşların vahşi doğada nasıl yaşadığını merak ettiyseniz, doğru yere geldiniz. Okumaya devam edin!

Kanaryaların özellikleri

Yabani kanarya (Serinus canaria), Fringillidae familyasından küçük boyutlu (kanat açıklığı 20cm yaklaşık ) ötücü bir kuştur. Evcil kanaryaların aksine, sarımsı rengi, çevresiyle uyum sağlamasına izin veren kahverengi ve siyah çizgilerle noktalanmıştır.

Vahşi doğada bilinen hiçbir alt türü olmayan bir kuştur ve Madeira, Azor Adaları ve Kanarya Adaları’na dağılmıştır. Ayrıca Bermuda, Hawaii ve Porto Riko’da da tanıtıldı. Çok çeşitli ortamlarda bulunur ve çoğunlukla yarı açık ve ormanlık alanlarda deniz seviyesinden 2000m yüksekliğe kadar görülebilir.

Kanaryanın beslenmesi esas olarak yerden topladığı tohumlardan oluşur. Yüksek rakımlarda meyve, tomurcuk ve ağaç tomurcukları ile beslenir. Bazen, böcek larvaları veya küçük orthoptera gibi küçük böcekler şeklinde hayvansal protein tüketir.

Kanarya genellikle yılda 2 veya 3 kez ürer ve üreme dönemi Mart ayında başlar ve Temmuz ayında sona erer. Ancak, daha sıcak bölgelerde yaşayan popülasyonlar Ocak ayında yuva yapmaya başlayabilir. Dişi 3 ila 5 yumurta bırakır ve 2 hafta kuluçkaya yatırır ve civcivler yumurtadan çıktıktan 2-3 hafta sonra bağımsız hale gelir.

Esaret altında yetiştirilen varyant, Serinus canaria domestica olarak bilinir ve yabani morfotipten oldukça farklıdır.

Vahşi doğada bir kanarya.

Kanaryaların sosyal davranışları

Kanaryalar 30 kişiye kadar sürüler halinde gruplandırılmıştır. Bu gruplar içinde, genellikle beslendikleri ve dinlendikleri küçük bir alanı savunan çiftler halinde birleşirler. Öyle olsa bile, aşırı derecede bölgesel kuşlar değillerdir.

Gece çöktüğünde, kanaryalar tünek görevi görecek yapraklı bir ağaç aramak için hep birlikte ayrılırlar. Orada, hepsi yerleşip uyumak için iyi bir yer bulana kadar rekabet ederler.

Aslında, bu kuşlar, kırmızı önlü kanarya (Serinus pusillus ) veya ortak keten (Linaria cannabina ) gibi yiyeceklerin bol olduğu yerlerde diğer türlerle ilişki kurma eğilimindedir. Bu strateji, hem avcılarını hem de yeni besin kaynaklarını daha hızlı bulmalarını sağlar.

Beslenme davranışı

Kanaryaların beslenme davranışı bitmek tükenmez: Günün çoğunu yerde veya ağaçlarda yiyecek arayarak geçirirler. Sürüler halinde hareket etmelerine rağmen, uzmanlar her çiftin belirli bir alan seçtiğini ve yetişkin kuşlar diğer türdeşlerin alanını istila ettiğinde kavgaların meydana geldiğini gözlemledi.

Bu yiyecek arama dönemlerinde, sürünün ağaçlara çıktığı dinlenme anları vardır. Orada, kuşlar mümkünse beslenmeye devam eder, ancak daha rahat bir şekilde: Uyumayı, sosyalleşmeyi ve avlanmayı tercih ederler.

Kanarya üreme davranışı

Kanaryaların üreme davranışları, muhtemelen güzel ve karmaşık ötüşlerine olan ilgiden dolayı, bu tür hakkında en çok çalışılan bilgi alanıdır. Kur yapma davranışları, aşağıda göreceğiniz gibi, erkeğin yaydığı tonlarla doğrudan ilgilidir.

Üreme mevsimi geldiğinde erkekler dişiler için rekabet eder ve bu dönem boyunca istikrarlı olacak çiftler oluşturur. Dikkat çekmek için şarkılarını ve yukarı doğru uzandıkları ve dişinin önündeki dallar boyunca hareket ettikleri belirli bir pozu kullanırlar.

Dişi yumurtaları kuluçkalamakla görevliyken, erkek ona yiyecek sağlar. Doğal ortamlarında pek kara kuşları olmadıkları için, birkaç çiftin bir üreme alanını paylaşması normaldir. Yuvalarını genellikle ağaç veya çalıların dallarına, fincan şeklinde yaparlar.

Kanarya, yuvasını yoğun bir ince dallar, kökler, likenler ve yosunlar ağı örerek inşa eder. Ayrıca, gençlerin daha rahat ve daha sıcak olmasını sağlamak için içini tüy ve kürkle kaplar.

Kanarya şarkısı

Kanarya’nın ötüşü, son derece karmaşık bir ötüş ve cıvıltı dizisinden oluşur. Yayılan tonalite tüm erkek örneklerde benzer görünse de bu seslendirmeyi koşullandıran birçok faktör vardır:

  • Ebeveyn öğrenimi: Bu kuşun şarkısı, insan dili edinimi ile paralellikler nedeniyle karşılaştırmalı psikolojide incelenmiştir. Görünüşe göre civcivler, ebeveynlerinin ve yakındaki diğer kuşların şarkılarına bakarak şarkıyı öğreniyor.
  • Üreme mevsimi boyunca öğrenme: Dişiler ayrıca, bir erkeğin şarkısını diğerine tercih etme konusunda deneyimden etkilenen tercihlere sahiptir. Erkekler de mümkün olduğu kadar çok dişiyi cezbetmek için şarkılarını mükemmelleştirir.
  • Çevresel sesler: Esaret altında yürütülen bir deneyde, farklı çağrıların ve şarkıların kayıtlarına erken maruz kalma yoluyla kadınların tercihlerini etkilemek mümkün oldu.

Kanaryaların ötüşü, açık bir hormonal tetikleyici sunar; bu, neden sadece erkeklerin onu akort edebildiğini açıklayan bir şeydir. Dişiler de belirli sesler çıkarır, ancak bunlar çok daha temeldir.

Bir dala tünemiş bir kanarya.

Gördüğünüz gibi, bu yoldan geçenlerin davranışları hakkında söyleyecekleri çok şey var. Küçük kuşlara aldanmayın: Fark edilmemek için çok uğraşırlar, ancak onları gözlemleme şansınız varsa, merak uyandırıcı koca bir dünyayı keşfedersiniz. This might interest you...

Kanarya Yetiştiriciliği
My Animals
sayfasında okuyun My Animals
Kanarya Yetiştiriciliği

Kanaryaları çiftleştirme her zaman eşlerin çıkarına uygun olmalı. Kanaryalarınız üreme evrelerindeyse, kanarya yetiştiriciği için bazı ipuçları ver...



  • Lerch, A., Rat‐Fischer, L., & Nagle, L. (2013). Condition‐dependent choosiness for highly attractive songs in female canaries. Ethology119(1), 58-65.
  • Depraz, V., Leboucher, G., & Kreutzer, M. (2000). Early tutoring and adult reproductive behaviour in female domestic canary (Serinus canaria). Animal Cognition3(1), 45-51.
  • Diez-Bernardo, M. (2009). Estudio sobre la agresividad del pájaro canario Serinus canaria. Anales universitarios de etología.
  • SEO/BirdLife. (2018, 4 mayo). Serín canario. https://seo.org/ave/canario/