Deniz Gergedanı: Denizin tek boynuzlu atları

Deniz gergedanları vahşi doğada görülmesi zor olan nesli tükenmekte olan bir tür olarak kabul edilir. Bu nedenle, bu hayvanlara tek boynuzlu at denir, çünkü bulunması zordur ve boynuzlarını avlanma için kullanırlar.
 

Mitolojik yaratıklar gibi görünüyorlar, ancak okyanusta yaşayan gerçek yaratıklardır. Onlara denizin tek boynuzlu atı denir ve üzerinde çalışması zor bir türdür. Bütün deniz gergedanlarının karakteristik bir boynuzu yoktur. Deniz gergedanı hakkında az şey bilinmektedir, ancak bunlar heyecan verici hayvanlardır.

Deniz gergedanı özellikleri

Deniz gergedanları, beyaz balinalar ile yakından ilişkili dişli balinagillerdendir; bu, dişleri olan deniz memelileri oldukları anlamına gelir. Balina ailesinin bir parçasıdır ve kafalarının önünde bulunan kocaman boynuzlarla tanınırlar.

Erkek ve dişi deniz gergedanlarının birbirinden biraz farklı gövdeleri vardır. Yetişkin erkekler ortalama 1600 kilo, dişiler ise 1000 kilo ağırlığındadır. Dişiler erkeklerden biraz daha küçüktür. Dişiler genellikle dört metre uzunluğundadır, erkekler ise dört buçuk metreye kadar ulaşır.

Deniz gergedanları hayatları boyunca renk değiştirir. Doğdukları zaman, her deniz gergedanı gridir ve kendilerine has benzersiz karanlık nokta desenine sahiptir. Bu noktalar iki yaşına ulaştıklarında kaybolur, ancak zamanla tekrar çıkarlar. En eskisi siyah renklidir çünkü lekeleri o kadar fazla büyümüştür ki vücutlarını tamamen örter.

Diğer balinalardan farklıdırlar çünkü sırt yüzgeçleri yoktur, bu da beyaz balinalar ile ortak bir özellikleridir. Bunun yerine, bir metreye kadar uzunluğa sahip bir sorguçu vardır.

En dikkat çekici özelliği kafalarının önündeki kocaman diştir. Bu diş iki metreye ulaşabilir ve 10 kilogramdan daha ağır olabilir. Erkeklere özeldir çünkü dişilerde hiçbir zaman bir diş gelişmez.

 

Yakın zamana kadar, deniz gergedanlarının dişlerini ne için kullandıkları bilinmiyordu. Yol bulma yetisiyle ilgili olduklarına inanılıyordu ve bazı bilim insanları ince buzları kırmalarına yardım ettiğini düşünüyorlardı. Son araştırmalar, deniz gergedanlarının avlanırken balıkları şoke etmek için çok hızlı hareketlerle dişlerini kullandıklarını göstermektedir.

Deniz gergedanı davranışları

Deniz gergedanları küçük sürüler halinde yaşar. Kış aylarında, bu sürüler iki ila dokuz kişilik gruplardan oluşur. Bununla birlikte, yaz aylarında, yüzlerce ya da binlerce deniz gergedanı sürüsü güneye göç eder.

Narwhals özellikle gürültülü dişli balinagillerdir. Diğer birçok balina türü neredeyse hiç ses çıkarmaz, ancak deniz gergedanları sadece ses yoluyla sürekli iletişim kurmakla kalmaz, çeşitli sesler de çıkarırlar.

Farklı aralıklarla rutin olarak tıklama sesleri çıkarırlar. Bunu tıpkı yunuslar gibi ekolokasyon için kullandıklarına inanılıyor. Ancak, diğer deniz gergedanları ile iletişim kurarken ıslık sesi ve diğer sesler de çıkarttıkları algılanmıştır. Bu seslerin tonlarıyla oynayabilirler, uzmanlar da karmaşık bir dilleri olduğuna inanmaktadır.

Diyetlerine gelince, bu hayvanlar besinlerini denizin dibinden alırlar. 30 dakikalığına dalarlar ve 800 metre derinliğe kadar indikleri bilinmektedir; böylece, sperm balinalarının yanında, en derin su altı derinliğine ulaşabilen memelilerden biridir.

Deniz gergedanı yaşam alanı

Deniz gergedanları gezegenin çok belirgin bir bölgesinde bulunur. Kışın Kuzey Kutbu’nu çevreleyen buzlu sularda yaşarlar: Kuzey Kanada, Grönland ve Rusya Arktik Okyanusu’nun kuzey kesiminde. Yaz aylarında güneye küçük bir göç yaparlar ve bazı fiyortlarda ya da bazı Kanada körfezlerinde görülürler.

 

Bu hayvanların bir zamanlar daha sıcak sularda yaşadığı biliniyor, ancak evrimleştikçe gezegenin en soğuk sularına taşındılar. Çok sınırlı bir yaşam alanlarına sahipler, bu yüzden nüfusları çok geniş değil. Yırtıcılara sahip olmasalar bile, nesli tükenmekte olan bir tür olarak ilan edildi; onları sadece Inuit halkı avlıyor.

Beslenme şekli

Deniz gergedanları sadece balık ve kabuklularla beslenen etobur hayvanlardır. Yüzeydeki balık sürüleri arasında avlanabilirler, ancak deniz tabanındaki canlıları tüketmek için dalmaları çok yaygındır.

Kış başlangıcında ve kuzeye göç etmeyi bitirdikten sonra çok fazla yerler. Yaşadıkları sularda neredeyse hiç buz olmadığında, çok az veya hiçbir şey yemez; Yiyeceklerini çok yavaş sindirebilirler, bu da yedikleri avı sindirmelerini ve haftalar veya aylarca beslenmelerini sağlar.

Deniz gergedanları bir diğer nesli tükenmekte olan memeli deniz hayvanıdır, fakat neyse ki korunmaları garanti altındadır. Onları incelemek ve onlar hakkında detaylı bilgi edinmek zor olsa da, nüfuslarının sabit kaldığı görülmektedir. Çok fazla avları yoktur ve hayatta kalmalarına karşı en büyük tehlike çevre kirliliğidir.