Güney Amerika'nın Dev Harpiya Kartalı

Harpiya kartalı, Amazon ormanlarında yaşayan en büyük yırtıcı kuştur. Büyüklüğü nedeniyle besin ihtiyaçlarını ve özel üreme koşullarını karşılayabilmek için geniş alanlara ihtiyaç duyar.
Güney Amerika'nın Dev Harpiya Kartalı

Son Güncelleme: 08 Aralık, 2020

Harpiya kartalı veya Amerikan harpiya kartalı (Harpia harpyja), Amazon ormanlarında yaşayan en büyük ve en güçlü yırtıcı kuştur. Dünyada bilinen yaklaşık 60 kartal türü vardır ve bunlardan sadece ikisi Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’da yaşamaktadır. Dokuz tür ise Orta ve Güney Amerika arasında yaşıyor. Grubun geri kalanını oluşturan türler Afrika ve Avrasya’ya özgüdür.

Adının Yunan mitolojisindeki harpilerden geldiğini bilmek ilginçtir. Harpiler başlangıçta güzel kanatlı kadınlar, Electra ve Taumante’nin kızları olarak tasvir edilmiştir. Genel olarak, bu kuşlar 25 ila 35 yıl yaşayabilir.

Harpiya kartalının taksonomik sınıflandırması

Bu kuşların taksonomisine gelince kafa karıştırıcı bir görüntü bulmak yaygındır. Bununla birlikte, moleküler tekniklerin ortaya çıkışı, sınıflandırmasını yumuşatmıştır. Şu anda, aynı sınıfı oluşturan üç tanınmış cins vardır: Harpia, Morphnus ve Harpyopsis.

Bu cinslerin her birinin yalnızca bir türe sahip olduğuna dikkat etmek önemlidir. Ek olarak, Harpia harpyja ve Morphnus guianensis türleri aynı coğrafi dağılımı ve bazı fiziksel özellikleri paylaşır. Bu nedenle, onları gördüğünüzde karıştırabilirsiniz.

harpiya kartalı profil

Harpiya kartalının en belirgin özellikleri büyüklüğü ve tüyleridir

Vücut ölçülerine gelince, 88 cm ila 1 metre arasında boyutlara ulaşabilirken yetişkin dişilerde kanat açıklığı 2 metreye ulaşabilir. Genel olarak, erkekler daha küçüktür, 5 – 7.5 kg arasındadır, dişiler ise yaklaşık 7 – 10 kg ağırlığındadır.

Yetişkinlerde mantonun tüyleri, kürek kemiği, kanatların dış kısmı ve arka kısmının siyah barut veya koyu gri renkte olması türlerin karakteristiğidir. Kuyruk, siyah yatay çizgili uzun gri tüylerden oluşur. Ek olarak, göğüs, göbek ve yanlar siyah yatay çizgili beyaz veya açık gridir.

Baş ve uyluklar açık gri renktedir ve boyun koyu bantlıdır. Bu kuşta, kendisini tehdit altında hissettiğinde uzayan çatallı bir tepe veya uzun siyah tüylerden oluşan bir taç göze çarpmaktadır. Bazı uzmanlar, tacın bir baykuşun yüz diskine benzer şekilde sesini odaklamaya hizmet edebileceğini öne sürmektedir.

Harpiya kartalının siyah veya koyu gri bir gagası vardır, güçlü siyah pençelere sahip bacakları açık sarıdır ve 7 – 12 cm uzunluğundadır.

Harpia harpyja’yı akrabası tepeli kartal ile karıştırmayı kolaylaştıran özellikler

Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki, kuşun gelişimi sırasında tüyler yetişkinlikten önce en az dört renk değişikliğinden geçer. Aslında, 4-5 yaşına gelene kadar tam yetişkin tüylerine ulaşmazlar.

Böylece, en genç olanları tamamen beyaz civcivken gri krem bir sırt ve siyah renk dokunuşları olan kanatlara sahip olur. Gençlik döneminde 7-8 siyah çizgili kuyrukları ve olgun kuştan çok daha gür bir tepesi vardır.

Öte yandan, genç tepeli kartal (Morphnus guianensis) çoğunlukla beyazdır ve daha koyu kanatlıdır. Dahası, biraz daha küçük boyutu ve daha ince yapısı ile Harpia harpyja’dan farklıdır. Bu nedenle, genç bir Harpia harpyja’yı Morphnus guianensis ile karıştırmak kolay olabilir.

Aralarında ayrım yapmanın bir yolu, Harpia harpyja’nın daha uzun bir sırta sahip oluşudur. Bu sırt, açıkça iki noktada ortada bir çatal ile ayrılmıştır. Ek olarak, uçuşlarını gözlemlemek de faydalıdır; yalnızca Harpia harpyja’nın siyah beyaz çizgileri kanatlarında görülür.

Harpiya kartalının coğrafi dağılımı

Bu kuşlar tropikal ve subtropikal ormanlarda, alçak arazilerde ve tepelerde yaşar. Orta ve Güney Amerika’daki bu alanlara sürekli müdahale edildiği göz önüne alındığında, tür, habitatının parçalanmasına bir dereceye kadar adapte olmuştur.

Böylelikle harpiya kartalı, bazı büyük ağaçlar sunmaları halinde balta girmemiş ormanların izole edilmiş bölgelerinde, seçici olarak kesilmiş ormanlarda ve büyüme ormanlarında hayatta kalabilir. Ek olarak, olağan menzili deniz seviyesinden 800 metre yüksekliktedir, ancak 2 km’ye kadar görülmüştür.

Bu tür, güney Meksika ve Orta Amerika’da, güneyde Kolombiya ve Venezuela’da ve doğuda Bolivya, Brezilya, kuzeydoğu Arjantin ve Paraguay’da yaşıyor. Harpiya kartalları daha önce batı Kolombiya ve Ekvador’da yaşamıştır, ancak bu bölgelerden sürülmüştür.

Harpia harpyja güçlü bir avcıdır

Bu yırtıcı kuşun geniş çeşitlilikte bir beslenme düzeni vardır. Çeşitli araştırmalar, en sevdiği yiyeceğin tembel hayvanlar gibi ağaçta yaşayan memeliler olduğunu göstermektedir. Aynı zamanda maymunlar, agutiler, armadillolar ve geyikleri avlar. Dahası, Amerika papağanı ve diğer papağanlar gibi diğer kuşlarla da beslenebilir. Son olarak, büyük kertenkeleler ve yılanlar da dahil olmak üzere sürüngenleri de yiyebilirler.

Bu avcının kendi ağırlığını aşan avları avlayabileceğine dair raporlar bulunmaktadır. Çoğu avcı gibi, av popülasyonlarını kontrol altında tutmaya yardımcı olur. Bu nedenle harpiyalar, kapuçin maymunları gibi mezopredatörleri kontrol etmede önemli bir role sahiptir.

Davranışsal özellikler

Harpiya kartalı, uygun avlanma için en az 28 km karelik alanlara ihtiyaç duyan, güçlü bir bölgesel gündüz avcısıdır. Ek olarak, bu kuşlar yaşamları boyunca aynı eşle birlikte olurlar.
Üçüncü bir genç kartal ile, yani yavruları ile gezen çiftleri gözlemlemek yaygındır.

Bu kuşların birbirleriyle iletişim kurmak için ve çiftleşme ritüellerinde sesler kullandıklarına dikkat etmek önemlidir. Genellikle tüneklerinde otururken, uzmanların bölgesel bir davranış olduğuna inandıkları sesler üretirler. Bu kuş uçmada inanılmaz derecede yeteneklidir ve yoğun orman habitatında manevra yapabilir.

Harpiya kartalının korunma durumu

Harpiya kartalı IUCN Kırmızı Listesinde Yakın Tehdit Altında olarak görünüyor ve nüfusu azalıyor. Genel olarak, türler çok fazla insan aktivitesi olan alanlarda yok edilmiştir.

tüneyen kartal

Bu, esas olarak yaşam alanlarının ağaç kesimi ve tarım yoluyla tahrip edilmesinden kaynaklanmaktadır. Ek olarak, kereste endüstrisi için egzotik türlerle baraj ve ağaçlandırma gibi çalışmaların yapımını da sayabiliriz. Koleksiyonerler arasındaki ticaret ve doğancılık da bir tehdit oluşturuyor.

Dahası, kartalları çiftlik hayvanlarının yırtıcıları olarak algılayan çiftçiler tarafından takip edildiğine dair haberler de var. Harpiya kartallarına dair farkındalık ve anlayışı artırmak için çiftçileri ve avcıları eğitmek için programlar kurulmaktadır.

İlginizi çekebilir ...
Yavru Ebabil Kuşları – Yardımınıza İhtiyaçları Olabilir
My Animalssayfasında okuyun My Animals
Yavru Ebabil Kuşları – Yardımınıza İhtiyaçları Olabilir

Ebabil, neredeyse tüm hayatını uçarak geçiren bir kuş türü. Bu nedenle, yavru ebabil kuşları, yuvadan düştüklerinde hayatta kalmakta zorlanabilirler.



  • Lerner HRL, Johnson JA, Lindsay AR, Kiff LF, Mindell DP (2009) It’s not too Late for the Harpy Eagle (Harpia harpyja): High Levels Of Genetic Diversity and Differentiation Can Fuel Conservation Programs. PLOS ONE 4(10): e7336. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0007336
  • Shaner, K. (2011). “Harpia harpyja” (On-line), Animal Diversity Web. Accessed July 04, 2020 at https://animaldiversity.org/accounts/Harpia_harpyja/
  • BirdLife International. (2017). Harpia harpyja (amended version of 2017 assessment). The IUCN Red List of Threatened Species 2017: e.T22695998A117357127. https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2017-3.RLTS.T22695998A117357127.en. Downloaded on 05 July 2020.
  • Aguiar-Silva, F. H., Sanaiotti, T. M., & Luz, B. B. (2014). Food habits of the Harpy Eagle, a top predator from the Amazonian rainforest canopy. Journal of Raptor Research, 48(1), 24-36.
  • Urios, V., Muñiz-López, R., & Vidal-Mateo, J. (2017). Juvenile dispersal of harpy eagles (Harpia harpyja) in Ecuador. Journal of Raptor Research, 51(4), 439-445.